28 augustus 2018

Bijzondere buurtclub krijgt rondleiding over Groene Loper

Een jaar na je pensioen nog een keer terug naar je oude job. Olga van Oploo doet het met plezier. Negen jaar lang werkte ze bij het Informatiecentrum A2 Maastricht. Daar vertelde ze geïnteresseerden alles over het omvangrijke project. Nu neemt ze nogmaals een groep mee over de Groene Loper. En wat voor een groep!

KML

Daan Schatteman hield de 12 bewoners uit zijn straat in Ulestraten lang in het ongewisse. “We zijn een soort buurtclub. Ontstaan doordat buurman George elke keer met oud en nieuw een gezellige middag organiseerde. Hij heeft de naam verzonnen: KML. Dat staat voor Klein Maar Lullig.” De groep buurtbewoners verzamelt zich ondertussen bij Bistrot On Top. “Jaarlijks organiseert een van ons een uitje. Deze keer was het mijn beurt. Ik bestook ze al weken met mailtjes, zonder het programma te onthullen”, zegt Daan. De afgelopen jaren kwam hij al vier keer eerder naar het Informatiecentrum en luisterde naar de uitleg van Olga en haar collega. Dit wilde hij graag delen met zijn buren.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_73d.jpg

‘Sinterklaas’

Olga bekijkt de groep geamuseerd van een afstandje. In haar jaren bij het Informatiecentrum zag ze veel verschillende soorten mensen langs komen. “Dat was juist zo leuk aan mijn werk. Er kwamen breiclubjes, maar ook ministers uit het buitenland.” Olga herinnert zich het bezoek van Sinterklaas. “Er kwam een toneelgroep, het was drie december. Ik had mijn uitleg gegeven bij de maquette van het gebied. Terwijl de groep naar de volgende ruimte ging voor een filmpje, heb ik me snel omgekleed als de Sint. Met een Spaanse mop als staf. Het was hilarisch. Na afloop vroegen ze of ik niet lid wilde worden van hun toneelclub”, lacht Olga.

Ingrijpende verandering

Dan is het tijd voor de rondleiding. Olga neemt de buurtclub mee richting de enorme haagbeuken. Voor Jos Gulikers is het bekend terrein. “Ik ben in de buurt geboren, voordat de A2 er was. Voor mijn gevoel ben ik nu thuis. We speelden hier en bouwden hutten. Totdat de snelweg kwam. Ik heb gezien hoe het werd aangelegd en hoe de problemen ontstonden. De opstoppingen en de files. Die ondertunneling is een ingrijpende verandering, maar het is fantastisch geworden. De buurt heeft een ware facelift gekregen en dat motiveert de rest.” De buurtclub KML is Jos dierbaar. “Wij wonen er al 40 jaar, dus je kent elkaar goed en bent heel open. We lopen de deur niet plat, maar we zijn er voor elkaar.”

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_73c.jpg

Overbuurman

De groep neemt plaats op een van de bankjes op de Groene Loper. “Ik heb al een tijdje geen rondleiding meer gedaan, dus ik ben er weer even ingedoken” begint Olga. Ze heeft zich goed voorbereid. De laatste stand van zaken opgezocht, nog even met de makelaar gebeld over de actuele situatie van het vastgoed. “Soms spiek ik, hoor, want ik wil u niet verkeerd informeren.” Maar Olga vertelt alsof ze gisteren bij het Informatiecentrum werkte. De Gravilyn, de haagbeuken, de Herinneringsbank, de nieuwe Engel. “Een mooi verhaal vind ik van een buurtbewoner die elke ochtend zijn gordijnen openmaakt en de engel ziet. Dan is zijn dag weer goed.” Een van de buurtclubleden reageert: “Oh, dat heb ik ook! Alleen zie ik elke ochtend de overbuurman.”

Toekomst

De groep is benieuwd naar wat er allemaal komen gaat. Olga praat ze bij over Stadspark Oost en de plannen van de stichting. Over de bebouwing die gaat komen en het ambitiedocument rondom Stad en Spoor. De groep is enthousiast en na afloop krijgt Olga een hartelijk applaus. Er is echt een barrière weggenomen, is een veelgehoorde reactie. Jos heeft toch ook nieuwe dingen gehoord. “Sommige details wist ik nog niet.” Organisator Daan kijkt tevreden terug op de dag. Als afsluiter wordt er gezellig gegeten bij Bistrot On Top. En waarschijnlijk nog lang nagepraat.

Begin van het artikel


Heeft u ook interessante persoonlijke belevenissen rondom ‘Mijn Groene Loper’?Laat het ons weten via: communicatie@avenue2.nl Verder was de rondleiding over de Groene Loper vooralsnog een eenmalige gebeurtenis. Bij ons weten is er nog geen aanbieder van nieuwe rondleidingen. In totaal trok A2 Maastricht van 2011 tot en met 2016 ruim 120.000 bezoekers.