28 augustus 2018

‘Bomen voor de generatie na ons’

Rob van Woerdekom is als Boomtechnisch adviseur bij de gemeente Maastricht verantwoordelijk voor 40.000 bomen in de openbare ruimte. Daarbij horen ook de bomen op de Groene Loper. Hoe gaat het met deze bomen na de zomerhitte? En hoe vorderen de groene reuzen van beukenhaag? We gingen in gesprek met een echte bomenkenner.

Aandacht

In de twintig jaar dat Rob bij de gemeente Maastricht werkt, is zijn kennis over het bomenvak enorm toegenomen. “Ik ben in de uitvoering begonnen en heb steeds bijgeleerd. We hebben nu een bomenploeg van zes mensen die allemaal officieel European Tree Workers zijn, allround vakbekwame boomkenners. Als gemeente wil je de kennis zelf in huis hebben. Ook als je in gesprek gaat met aannemers. 50% van de bomen in Maastricht is ouder dan 50 jaar. Dat ziet er prachtig uit, maar vraagt tegelijkertijd veel aandacht.” Daarom monitoren, inspecteren en beheren Rob zijn team de vele bomen die de stad rijk is.

Bijzondere jongens

“De ideale plek voor een boom blijft een bos. Daar is de ideale situatie, zowel boven als onder de grond. In een stedelijke omgeving proberen we die omstandigheden zoveel mogelijk na te bootsen.” Dat was bij de bomen op de Groene Loper een flink karwei. “Er is maar één meter ruimte in de diepte voor de wortels. Dat is voldoende en gelukkig is er genoeg ruimte in de breedte. Maar met name die beukhagen zijn bijzondere jongens. Je wilt niet dat die over een jaar afsterven.” Dankzij de samenwerking met de kweker uit Noord Duitsland van de beukhagen is de perfecte plek gecreëerd.

foto_Rob_aangepast.JPG

Bomenpoorten

De oplettende bezoeker heeft deze zomer frames tussen de groene reuzen ontdekt. Die zorgen ervoor dat over een paar jaar bogen ontstaan. “Op dit moment zijn ze nog aan het herstellen van de verplanting in de herfst van vorig jaar. Dat levert stress op voor een boom. Pas daarna gaan de takken en bladeren groeien. We hebben dit jaar nog niet kunnen snoeien door de extreme weersomstandigheden. Ik verwacht dat je over vijf jaar de contouren van de bogen kunt zien.”

Een hete zomer

Het is niemand ontgaan: we hebben een hete zomer achter de rug. De bomen kregen dan ook vaak en intensief water met voeding. “Dat wordt de komende drie jaar nog door de onderaannemer gedaan. Over drie jaar nemen wij het van ze over. Het snoeien doen we wel al zelf.” En hoe zit het met het gras op de Groene Loper? “Door de hitte is alles dor en bruin. Ik zag laatst een luchtfoto van heel Nederland en dit speelt overal. Hier is echter gebruik gemaakt van een mengsel van graszaden. Je ziet het nu al: de sterksten overleven en overwoekeren het onkruid. Als er straks gemaaid wordt, ziet het er al een stuk beter uit.”

Dierbaar

De Groene Loper is nog steeds in beweging. Binnenkort start de eerste fase van de bouw van het vastgoed bij de oversteek Voltastraat – Professor Cobbenhagenstraat. Heeft dit nog invloed op de bomen? “Jazeker. Die moeten we beschermen. Door een verandering van de omgeving krijgen ze bijvoorbeeld een andere windbelasting. En het bouwverkeer zou idealiter niet over de Groene Loper moeten rijden in verband met de grond, maar vanuit de straatkant.” Bomen zijn Rob dierbaar. “Een boom heeft tijd nodig. Het duurt zo’n 25 jaar tot hij zijn functie heeft. Daarna mag hij oud worden. Dus je moet er goed voor zorgen en vooraf nadenken welke boom je waar plant. De generatie na ons moet er ook nog van kunnen genieten.”

IMG_7559-9fc6d49f.JPG