3 juli 2019

De Groene Loper tekenen, ontdekken en beleven

Om de hoek van de Groene Loper, in de Frankenstraat, woont en werkt Marijk Greweldinger. Per week komen er zo’n 100 kinderen naar haar ‘atelier van de zintuigen’. Daar gaan ze aan de slag met taal, muziek, beweging en kunst. En soms ook met de Groene Loper.

Van Randwyck naar Wittevrouwenveld

“Ik ben ooit begonnen in Randwyck met mijn lessen”, vertelt Marijk. “Daar kreeg ik wel eens te horen dat ik alleen voor rijke kinderen was. Dat stoorde me. Ik wil graag voor ieder kind iets bieden.” Marijk verhuisde naar de Bauduinstraat, om er te wonen en te werken. “Hulpverleners werken vaak wel in de wijk, maar vertrekken om 17.00 weer. Zij merken niet aan den lijven wat er na sluitingstijd en in het weekend speelt.” Wittevrouwenveld heeft haar veel geleerd. “Er was een Moslima die ons lekkere hapjes gaf, een andere dame bracht regelmatig konijnenvoer. Zo’n wijk heeft haar eigen regels, maar de mensen zijn ontzettend sociaal.”

Lessen aan de Groene Loper

Toch blijven in de Bauduinstraat veelal de kinderen van kapitaalkrachtigere ouders komen. En Marijk wil graag ook iets voor de kinderen uit de andere wijken betekenen. Zo ontstaat ‘gek lekkers’. “Ik geef bijvoorbeeld elk jaar vijf lessen bij de Letterdoes in Wyckerveld. Die school verdient echt een medaille met een gouden randje! Ze komen zelfs hier in mijn atelier op bezoek.” Door de komst van de Groene Loper moet Marijk uiteindelijk verhuizen en komt ze in de Frankenstraat terecht. De werkzaamheden aan de tunnel verwerkt ze in haar lessen. “We hebben zelf tunnels gegraven, potten gebakken van klei uit de grond, het bevrijdingsmonument en de gemeenteflat nagetekend.” Maar ergens mist ze de A2 ook wel. “Vroeger ging ik met de kinderen kijken en vertelde ik dat de auto’s die naar het noorden gingen richting Nederland reden en de mensen die richting het zuiden reden naar Frankrijk en Spanje gingen. We keken naar de nummerborden en de caravans. Dat speelt zich nu allemaal onder de grond af. Toch wel jammer.”

Eilandjes

Heeft Marijk de Frankenstraat zien veranderen? “Vroeger wilden ze hier een culturele straat van maken. Daar voel ik me wel medeverantwoordelijk voor. Alleen zie je dat de Frankenstraat in drie delen uiteen valt. Er zijn toch nog veel eilandjes. Natuurlijk kent iedereen Yasser, de verfwinkel, het Manus van Alles Festival. Maar hiernaast woont bijvoorbeeld een geweldige modeontwerpster, hier tegenover worden prachtige tassen gemaakt. Beiden werken internationaal. Dat gebeurt allemaal achter al die voordeuren aan de Frankenstraat. Dat zouden meer mensen moeten weten.”

Denk met je hart

De Groene Loper wil zorgen voor verbinding. “Ja klopt, maar dan moet je meer denken vanuit je hart en niet alleen vanuit economisch belang. Tijdens Burendag hebben de kinderen een enorm doek beschilderd dat nu in de Albert Heijn hangt. De manager Artin van Ginkel is hier vervolgens op de koffie geweest. Dat is verbinding. We mogen niet mopperen met alle ontwikkelingen hier. Hoewel ik de Klimrex liever op een ander gedeelte van de Groene Loper had gezien. Op een plek waar de kinderen het net een beetje meer nodig hebben. En velen vinden de huizen die gebouwd gaan worden te duur, maar daar komen ook mensen in te wonen. En daar gaat het uiteindelijk om.”