30 maart 2018

“De overgrootmoeder van koning Willem-Alexander is hier ook geweest”

Op de grote houten tafel bij mevrouw Lilian Gerritsen-Stegen thuis liggen krantenknipsels, foto’s en een verhaal in krullend handschrift. “Mijn vader heeft dit allemaal bewaard”, zegt ze erbij. Op een van de foto’s lijkt de Groene Loper te staan. Ware het niet dat het een zwart wit foto is. Van koningin Wilhelmina, op 27 februari 1940.

Koninklijk bezoek

Het is een bijzonder tafereel: koningin Wilhelmina op het Oranjeplein, tijdens een inspectie van de soldaten uit de Tapijnkazerne. De reden van het koninklijk bezoek was dat de Sint Theresiaschool op die dag officieel werd ingenomen als Rode Kruispost. “Kijk, daar staan mijn ouders. En hier ben ik geboren”, zegt mevrouw Gerritsen-Stegen. Ze wijst naar een van de witte huizen. Ervoor staat een echtpaar. “Mijn vader valt net weg achter dat smalle boompje. Hij zei later ‘Je moet die bomen nu eens zien!’.”

IMG_8930-3f346f33.JPG

Ingelijst

In 1988 werd de historische foto in een buurtkrantje van Wittevrouwenveld geplaatst, in de rubriek ‘Duik in het verleden’. De originele foto hing ingelijst bij mevrouw Strijkers in de torenflat, die het kleinood vriendelijk afstond. Sindsdien is het in bezit van mevrouw Gerritsen-Stegen, inclusief handgeschreven omschrijving van alle omwonenden. “Dit heeft mijn vader destijds geschreven. Hij wist nog precies wie waar woonde, met wie en hoeveel kinderen ze hadden.”

Kindertijd

Een jaar na het bezoek van koningin Wilhelmina aan het Oranjeplein werd Lilian geboren. Het was oorlog en het gezin moest in 1942 plaatsmaken voor de bezetter. “We hebben een tijdje bij een oom in de Maastrichter Brugstraat gewoond, maar mijn vader wilde dichter in de buurt van ons huis zijn. Dus verhuisden we naar familie in de Koning Clovisstraat.” Na de oorlog ging het gezin terug naar de woning aan het Oranjeplein. “Ik heb hier als kind veel gespeeld”, vertelt mevrouw Gerritsen-Stegen, terwijl ze naar het gras onder koning Wilhelmina’s voeten wijst. “Het was een echt plein. Er moet nog ergens een foto zijn waarop we hier als kinderen verkleed met carnaval liepen”, lacht ze. De herinneringen spreken uit haar ogen.

IMG_8925-ead9892d.JPG

Koninklijk bezoek II

En toen kwam de A2. “Ik kan het me heel goed herinneren. ‘Wat krijgen we nou?’, ik hoor de buurvrouw nog mopperen. En daarna kwamen die geluidsmuren. Noodzakelijk natuurlijk, maar wat afschuwelijk. De mensen hebben hier echt onder geleden, maar ze bleven er toch wonen. Ik ben blij dat het nu zo mooi is geworden.” 78 jaar na het bezoek van zijn overgrootmoeder was koning Willem-Alexander op dezelfde plek. Voor de symbolische opening van wat nu de ‘echte’ Groene Loper is.

IMG_8928-75a30f32.JPG