31 juli 2019

Een festival tussen leeuwen

Slapen tussen de leeuwen gevaarlijk? De kinderen van Happy Kids vinden van niet. In de laatste vakantieweek wordt het Leeuwenpark in Wittevrouwenveld omgetoverd tot een echt jeugdkamp. Met tenten, lampjes, optredens en vooral veel gezelligheid. “Als je hier straks het park inloopt, krijg je het ultieme vakantiegevoel”, vertelt Sjef Zwackhalen, jeugdopbouwwerker en coördinator van zomerkamp ‘Heppie bij de Liewe 2019’.

Archieffoto zomerkamp 'Heppie bij de Liewe'

Geen vakantie, wel zomerkamp

Het idee voor een zomerkamp begon in 2016 toen Sjef met enkele vrijwilligers van de Happy Kids Club op een van de bankjes in het Leeuwenpark zat. “Sommige kinderen gaan niet of nauwelijks op vakantie. Het vroegere Kindervakantiewerk organiseerde geregeld bustochten. Maar dat is best duur en niet voor iedereen betaalbaar. Wij wilden de kinderen die thuis bleven ook iets bieden.” Het park was een ideale plek om te kamperen. “En in die trappen zag ik de perfecte tribune die uitkijkt op de Leeuwenkuil, zoals we het zijn gaan noemen.” Het idee van een zomerkamp is geboren.

Vroege vogels

De eerste editie is een groot succes. “Gemiddeld komen er zo’n 100 kinderen. Maar we zien ook de ouderen uit de omliggende seniorencomplexen gezellig aanschuiven. Ik hoor geregeld mensen die hun wandelrondje met de hond speciaal aanpassen om even langs te komen. ’s Ochtends om 06.00 uur hebben we al ons eerste programmaonderdeel: de beveiliging zet koffie en binnen een mum van tijd staat hier een hele rij scootmobielen”, lacht Sjef. “Niks mooiers om de kinderen langzaam te zien ontwaken en uit hun tentjes te zien kruipen.” Er staan vijf dagen allerlei activiteiten gepland. “We organiseren een speurtocht op de Groene Loper en gaan bij de Geusselt picknicken. Met de kleinsten gaan we naar de Klimrex en Bistrot On Top heeft ons een ijsje beloofd. Via de Groene Loper wandelen we dan steeds terug naar het Zomerkamp. Op die manier zorgt die voor ons voor verbinding.”

Ziesjoem in de kerk

Hoe zit het met de kosten? “De kinderen betalen €1,50 per dag. Dat is meer een symbolisch bedrag. We krijgen een financiële bijdrage van de Sint Clemens Stichting. Ook de omliggende winkeliers dragen hun steentje bij. Het thema is dit jaar ‘festival’, dus we hangen van die lampjes aan een snoer op, er is volop muziek en dans. We organiseren een carnavalsoptocht waarbij we de wagens van de CV de Drommedarisse en JCV De Witte Ingelkes mogen lenen. En als afsluiter komt muziekgroep Ziesjoem. Pastoor Mattie Jeukens heeft al gezegd dat als het te warm is, we ook in de kerk terecht kunnen. En we mogen altijd gebruik maken van het Trefcentrum als daar ruimte is.”

Generaties

Nu is het park nog leeg. Alleen de drie leeuwen staan in al afwachting van de Happy Kids. “Straks staan hier twee grote tenten en 40 kleine tentjes. Er komen zwembadjes voor de nodige verkoeling. Als je hier rondloopt, waan je je in het buitenland. Er hangt altijd een hele speciale sfeer.” Er zijn 31 vrijwilligers betrokken. Mensen die al jaren in de wijk actief zijn. “Zelf ben ik 27 jaar vrijwilliger in Wittevrouwenveld. Ik zie nu kinderen van mensen die ik zelf als kind bij de Happy Kids heb gehad. Soms zelfs uit andere wijken. De ouders hebben hier zo’n leuke jeugd gehad, dat gunnen ze hun kinderen ook. Door die jarenlange inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers bouw je vertrouwen op. Zo’n zomerkamp organiseer je niet van de ene op de andere dag.” Sjef gaat nog even wat fris halen voor de werklui die het onkruid aan het wieden zijn. “Het begint nu al zo heet te worden. Hopelijk is het in augustus wat aangenamer.”

Het Zomerkamp is van 12 tot en met 16 augustus. Deelnemers kunnen zich aanmelden op maandag 12 augustus om 9.00 in het Leeuwenpark in Wittevrouwenveld. Slapen is niet verplicht. De kosten zijn €1,50 per dag. Kijk voor meer informatie op www.happykidsclub.nl of www.sportcoachesmaastricht.nl