14 december 2018 opname-zonder-titel-6851_43000590214_o-5a19650d.jpg

Beeld engel op rotonde Scharnerweg. Fotograaf: Fred Berghmans

Een kerstverhaal over de engel

Tijdens de decemberdagen verwarmen kerstversieringen de stad. De gure wind jaagt iedereen naar binnen rondom de kerstboom. Ondertussen staat er op de Groene Loper een wel hele bijzondere engel...

Geboorte

De Engel van Maastricht op de rotonde van de Scharnerweg is het geesteskind van kunstenaar Wil van der Laan. Geestesdochter wellicht? “Ja, het moge duidelijk zijn dat het een vrouw is. Ik begreep dat de engel van Maastricht ook historisch gezien altijd een vrouw is geweest”, vertelt Wil. Ontstaan in zijn atelier in Bunde, gemaakt in een gieterij in België. “Ik vond het heel bijzonder om destijds bij het gietproces van het beeld te zijn”, zegt Rean Vissers, adviseur gemeentelijke infrastructuur. In de gieterij, tussen de zakken met materiaal, werd een kopje koffie gedronken met een stukje vlaai erbij. “Dat was erg speciaal, we waren echt bij de geboorte van het beeld.”

maakproces_2018-12-14_om_13.25.08.jpg JT_Beeld_A2_5548-4ffdcdf9.jpg

Creatie van de engel in atelier Wil van der Laan. Fotograaf: Johannes Timmermans

Drie koningen?

In het diepste geheim werden de voorbereidingen voor de onthulling getroffen. “Tijdens het plaatsen, de avond voor de onthulling, was het beeld nog ingepakt. Wil lacht: “Ja, en één man was heel standvastig. Hij zei de hele tijd ‘het is een engel, he?’. Geen moment week hij van de rotonde. Bij het ophangen van de doeken voor de onthulling, zag hij dat het inderdaad een engel was. “Hij zei ‘zie je wel’ en ik zag zijn ogen nat worden.” De Engel wordt onthuld in het voorjaar van 2018. Niet door drie, maar door één koning. “Dat geeft het toch wel wat allure, niet?” zegt Wil.

Onthulling_2018-12-14_om_13.09.45.jpg

Onthulling engel door Koning Willem-Alexander op 29 maart 2018. Fotograaf: Aron Nijs

Boodschapper

Ondertussen heeft Wil een kleine versie gemaakt van de engel die besteld kan worden. Hij heeft al ontelbaar mooie reacties gehad. “Iemand wilde het as van zijn overleden vader in de sokkel van de engel. Die is per toeval hol, dus dat kon. Daarna kwamen er meerdere verzoeken.” Het beeld biedt troost voor mensen die in de laatste fase van hun leven zijn of juist ter ere van een jubileum. “Aangrijpend vind ik het verhaal van een vrouw die genezen was van borstkanker. Ze was bang dat haar dochter ook het gen zou hebben. Nadat ik belde om haar te zeggen dat de engel die ze besteld had klaar was, belde het ziekenhuis. Haar dochter was kerngezond. Vanaf dat moment was voor haar de engel de boodschapper van goed nieuws.” Van afbeelding op het nul-Eurobiljet tot voorbeeld voor een tatoeage. Wil grossiert in de bijzondere verhalen rondom de engel. Rean heeft eveneens veel positieve reacties gekregen. “De Engel zit in het wapen van Maastricht en loopt mee in de carnavalsoptocht. Dit beeld raakt mensen recht in het hart.”

Schermafbeelding_2018-12-14_om_15.52.34.png

Velen hebben de engel in hun hart gesloten. Zo ook Harry Lemmens die voor de actie `King of the Road` van Maastricht Bereikbaar dit gedicht over de engel schreef.

De wereld over

Een engel kan natuurlijk gemakkelijk de hele wereld over. Zo ook de Engel van Maastricht. Wil: “Vooral Maastrichtenaren geven regelmatig een beeldje cadeau aan familie in het buitenland. Zo had iemand haar meegenomen voor zijn schoonzus in San Diego. Hoe hij het voor elkaar heeft gekregen weet ik niet, maar hij had het stiekem in een museum gezet. Toen hij er met zijn schoonzus langs liep, was ze compleet verbaasd. ‘Is die man zo beroemd?’ Haar schoonbroer speelde het spelletje mee en stopte het beeldje stiekem onder zijn jas. Dat is toch geweldig?” In Chengdu wordt vanwege de stedenband met Maastricht ook gesproken over een engel. “Ze zijn daar nog op zoek naar een gieterij.”

Kunnen engelen trouwen?

Voorlopig komt er nog geen einde aan de speciale verzoeken rondom de engel. Inmiddels heeft ze wel al het eerste aanzoek gehad. “De Engel van Maastricht, Math Hardy, heeft met een bosje bloemen aan haar voeten gestaan en gevraagd of ze met hem wil trouwen”, lacht Wil. “Ik vind het een machtig gevoel dat zij me zal overleven. Uiteindelijk belandt ze misschien in een museum of op de rommelmarkt. Dan weet je nooit of het er eentje is met as van een overledene erin. Maar dat is misschien wel de magie!”

Toekomst

Als we straks de winterkou inruilen voor het voorjaar, kunnen we wuivende grassen en blauw-paarse bloemen rondom de engel verwachten, aldus Rean. “Dat past perfect bij het idee dat ze oprijst vanuit de Maas. We proberen met hoogteverschil tussen de planten wat reliëf te maken, alsof ze tussen de golven staat.” Over mogelijke extra verlichting is het laatste woord nog niet gezegd. Op dit moment zorgt de straatverlichting voor een diffuus licht. “Dat zorgt toch al voor een mystiek sfeertje”, vertelt Rean. Misschien dat in de decemberdagen de kerstster voor wat extra verlichting zorgt…