9 augustus 2018

Extra water voor bomen

Vandaag eindelijk weer wat regen. Het is de eerste zomer waarin we kunnen genieten van de Groene Loper. Maar het is tot nu toe ook een extreem droge en hete zomer. En, zoals alle natuur, hebben ook de bomen op de Groene Loper het flink te verduren.

Eerder hadden de nieuwe bomen op de Groene Loper al een ‘jasje’ van kokos om de stam gekregen om ze te beschermen tegen verbanding door een felle zon. Tijdens deze extreme zomerweken laat de gemeente zeer regelmatig een watertankwagen een tour maken over het tracé tussen Europaplein en Geusselt. De wortels van de jonge bomen zijn nog aan de kleine kant. Ze kunnen nog geen vocht diep uit de grond halen.

Bij het Europaplein zijn in 2016 bomen geplant. De meeste bomen hier vertonen een trieste aanblik. Extra water geven is lastig omdat dit vanaf de snelweg moet gebeuren en de verkeersveiligheid in het geding is. De bomen op deze plek zijn in beheer van Rijkswaterstaat. Vervolgacties zijn nog onbekend.

De meeste bomen langs de Groene Loper zijn nu in beheer bij de gemeente Maastricht aan de kopse kanten langs de autosnelweg zijn de bomen in beheer van Rijkswaterstaat. In onderling overleg kan besloten worden bomen te vervangen.

IMG_2686-c653f733.JPG

Water geven bomen Groene Loper ter hoogte van de Frankenstraat. Fotograaf: Roeland Lahaije.