9 november 2018

In gesprek met......“Laat de andere kant van de stad maar naar de Groene Loper komen”

Andrea Bertus woont al 15 jaar op de kop van de Frankenstraat. Ze zat op de eerst rij tijdens de werkzaamheden. “Het is een mooi stukje stad geworden. Het voelt grootstedelijk aan, zelfs on-Maastrichts.” Toch zijn er ook wat kritische noten te kraken. We kijken samen terug op die eerste lange zomer aan de Groene Loper.

IMG_1915-0cdc9f00.jpg

Echt gebruikt

Elke ochtend fietsen de kinderen van Andrea over de Groene Loper naar school. “Ze zijn er binnen tien minuten, dan is super fijn. Ik vind het absoluut een vooruitgang. Je ziet dat het gebied nu echt gebruikt wordt. Mensen zitten op bankjes, jongeren skeeleren, kinderen spelen er. Maar ik zie ook af en toe auto’s over het voetgangersgedeelte rijden naar het Koningsplein. Dus ik laat mijn jongste dochter hier nog niet alleen spelen.”

Sjiek en sjoen versus wild en lef

“Ik ben vooral heel benieuwd naar het groen en de bebouwing straks”, vertelt Andrea. “Het is nu nog wat kaal, niet bepaald groen. Het liefste zou ik hier zoiets zien als de High Line in New York, van Piet Oudolf. Niet sjiek en sjoen aangelegd, maar wild en met lef.” Over de bebouwing heeft Andrea ook ideeën. “We waren geïnteresseerd in een kavel, waar we dan ons eigen huis met kantoor en praktijk wilden bouwen. Er komen helaas alleen maar nieuwbouwwoningen. Het is goed dat het storm loopt, maar ik had op wat meer variatie gehoopt. Dan krijg je een veel levendiger beeld. Nu vrees ik dat het toch weer braaf wordt. Maar we gaan het zien.”

Zijstraten

Toen afgelopen week weer de stoep werd open gebroken, was Andrea er een beetje klaar mee. “We hebben de meeste jaren die we hier wonen tussen de werkzaamheden gezeten. De kinderen weten bijna niet beter. Een trillend huis werkt zo op je zenuwen.” De stoep is inmiddels weer dicht, maar Andrea heeft nog wat aandachtspunten. “De Groene Loper is een enorm project, maar de zijstraten verdienen eveneens aandacht. Met betere bomen, gezonde bedrijvigheid, fietspaden zodat er minder hard gereden wordt en een studentenstop. Zo kun je de Frankenstraat echt verbeteren.”

Overlast

Nu de Albert Heijn is verhuisd, kijkt de familie Bertus niet meer vanuit de tuin tegen het blauwe gebouw op. “Het verkeer van de vrachtwagens valt gelukkig mee. We hebben ‘s ochtends wel last van de rolkarretjes van de Albert Heijn.” In het verleden ging Andrea geregeld naar informatiebijeenkomst, uitte ze haar bedenkingen over de straat, ook bij de wethouder. “Wie kan beter advies geven als je een straat wil verbeteren dan de bewoners zelf? Ik heb problemen voorgelegd en er eventuele oplossingen voor aangedragen. Helaas heeft dat geen enkele zin gehad. Sommige dingen hebben geen prioriteit.”

De Maas over

De Groene Loper moet de verschillende wijken weer met elkaar in contact brengen. Ziet Andrea dit gebeuren? “Ik vind Farèn echt typisch iemand die verbindt. Dat soort zaakjes mogen er wat mij betreft meer komen. Ik hoorde dat de dodenherdenking volgend jaar in het centrum is en niet bij het Herdenkingsmonument op het Koningsplein is. Jammer, want dat is net prachtig opgeknapt. Door hier de herdenking te houden komen mensen de Maas wel over. Laat de andere kant van de stad maar naar hier komen. Dan maak je pas verbinding.”