30 maart 2018

“Heel Nederland mag trots zijn op De Groene Loper. En Maastricht zeker!”

In het Trefcentrum gaan de lampen aan. Mevrouw Annie van de Put heeft zojuist de afsluitende documentaire van A2 Maastricht gezien. Ze keek er lang naar uit. “De film was heel goed, ik heb genoten!” Mevrouw Van de Put moest verhuizen bij aanvang van de werkzaamheden aan de tunnel. Net als in de documentaire kijkt ze terug. Én vooruit.

Verhuizing

Ze had een heerlijk huisje aan de Burgemeester Bauduinstraat. Maar mevrouw Van de Put heeft COPD en door het stof van de werkzaamheden moest ze verhuizen. Naar een seniorenflat – “Wat een raar woord eigenlijk” – aan de Voltastraat. “In het begin was ik boos. Boos op die hele A2 en op de tunnel. Maar naderhand kwam het besef: ik had hoe dan ook moeten verhuizen, vanwege mijn gezondheid, naar een woning zonder trap.” Dat was voor mevrouw Van de Put een ommekeer: “Je moet genieten van wat er wel is.”

Betrokkenheid

“Ik heb vervolgens het hele bouwproces op de voet gevolgd.” Mevrouw Van de Put is betrokken bij de 50+ club, de inloop voor Students&Seniors en de Conversatiegroep. “Ik vind het belangrijk dat je als 50-plusser erop uitgaat en je horizon verbreedt. Daarom zijn we ook met die drie groepen naar het Informatiecentrum van de A2 gegaan. Daar werd er naar ons geluisterd en iets gedaan met wat we vertelden. Ik voelde de betrokkenheid en dat deed iedereen deugd.”

IMG_9050-356699af.jpg

Een geweldige dag

Nu is de tunnel er en de Groene Loper uitgerold. Hoe heeft mevrouw Van de Put de eerste van #4dagenGroeneLoper beleefd? “Geweldig! Ik heb vanmorgen eerst twee dames geholpen met aankleden. De koning kwam, dus dan willen we er wel goed op staan natuurlijk! ‘s Middags ben ik naar de reünie van de Theresiaschool geweest en zojuist hebben we de documentaire A2-Maastricht gezien.”

De A2-documentaire

De documentaire kijkt nog één keer terug op de realisatie van de Groene Loper. De aanleg van de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland. De vele wegfaseringen. De persoonlijke verhalen over wonen langs de bouwput. “Ik heb vooral genoten van de glimmende ogen en vriendelijke lach van meneer Prompers, A2-projectdirecteur. Hij is zo positief en doet wat hij zegt. Hij en onze pastoor Mattie Jeukens: geef me er daar maar een dozijn van en ik ben gelukkig!” lacht mevrouw Van de Put. Na het terugkijken komt de blik op de toekomst: “De grootste winst van de Groene Loper is dat we als wijken weer één zijn. Er is nu echt sprake van een Maastricht-Oost. Het is een mooi project, waar heel Nederland trots op mag zijn. En Maastricht zeker!”

IMG_8935-eb684c00.JPG