‘Energieslurpers’

“Het is misschien iets van onze generatie, maar ik gooi pas iets weg als het kapot of versleten is” vertelt Monique. Dat was het geval met haar koelkast, gasfornuis en televisie. “Inmiddels waren dat ook wel enorme ‘energieslurpers’ geworden. Ik wilde meer op de kosten letten en kocht daarom energiezuinigere apparaten aan.” Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor de Maastrichtse. “We hebben zo’n douchezandloper, zodat we niet te veel water gebruiken. En we sorteren ons afval.” Maar ze wilde meer.

G9A3511-b4d29a4f.jpg

Fotograaf Fred Berghmans

Op bezoek

In de Nieuwsbrief van de gemeente Maastricht las Monique over het Enexishuis. “Wat ik zo grappig vind, is dat je moet aanbellen en welkom wordt geheten. Het is echt alsof je bij iemand op bezoek gaat.” Het huis toont Monique en haar vriend verschillende duurzame mogelijkheden. “Ze hebben het heel stijlvol ingericht met aparte kamers en bijvoorbeeld een lamp van hergebruikt materiaal. Mijn vriend zou er zo willen wonen! Je krijgt veel tips en het wordt op een leuke, luchtige manier gebracht. Het is ook heel geschikt voor jongeren. Na afloop kregen we folders mee om thuis rustig te lezen.”

En nu? “Ik heb veel informatie verzameld en ga kijken wat het beste bij mij past. Zoals een energiemeter bijvoorbeeld, om te zien hoeveel energie mijn apparaten gebruiken. Veel mensen in mijn omgeving zijn ook met duurzaamheid bezig. Het is leuk om het hier onderling over te hebben. We houden elkaar op de hoogte en wisselen ervaringen uit.”