19 juni 2018

Opening Stadspark Maastricht Oost: een feest voor iedereen

Met het aansteken van het vuur bij het Bevrijdingsmonument is het Stadspark Maastricht Oost officieel geopend. “Vóór de ondertunneling van de A2 was het enkel decor, nu is het groen het cement van de samenleving”, aldus wethouder Gert-Jan Krabbendam. De marktkraampjes, muziek en gezelligheid doen zaterdag 16 juni de rest. Bekijk het fotoalbum hier.

Foto's: Fred Berghmans

Ontmoeting

“Ik ben ontzettend verrast door de grote opkomst vandaag”, zegt Paul Bronzwaer, voorzitter van de Stichting Stadspark Maastricht Oost. “Dit park leeft bij de mensen.” De gemeente zorgde al voor het grijs en groen, de Stichting wil het park verder verlevendigen. “We willen de isolatie van de verschillende wijken en hun bewoners, die jaren door de A2 van elkaar gescheiden zijn, doorbreken.” De plannen van de stichting zijn daarom gericht op het verlevendigen van het park. “We willen een groot kunstwerk plaatsen met speelelementen, speciaal voor kinderen, in de vorm van een Mosasaurus. Voor ouderen komt er een beweegtuin. En in de toekomst een paviljoen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We zijn druk bezig met het inzamelen van geld. De sponsors hebben al een flinke duit in het zakje gedaan, maar ook de individuele bijdragen mogen we niet vergeten. We zijn er bijna.”

Goed nieuws

Voor wethouder Gert-Jan Krabbendam zijn de vele bezoekers ook een compliment voor de vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt. “Wie had dat gedacht. Jaren geleden was dit een plek waar je niet graag wilde vertoeven. Nu wordt het een park dat helemaal wordt ingericht naar de wensen van de bewoners. Als gemeente kunnen wij wel van alles bedenken vanachter de tekentafel, maar op deze manier komt er echt iets waar mensen behoefte aan hebben.” De wethouder heeft goed nieuws voor de stichting én alle aanwezigen: “De gemeente heeft besloten om het financiële gaatje te dichten.” De wethouder en Paul Bronzwaer steken samen het vuur aan bij het opgeknapte Bevrijdingsmonument. Daarmee is het Stadspark Maastricht Oost officieel geopend en kan het feest beginnen.

nb-5889_1.jpg

Spannend

Samen met haar man Jeroen en hun twee zoontjes, Vic en Lex, is Carla Wijnen-Danen naar de opening gekomen. “We gingen vroeger naar het kleine speeltuintje op het Oranjeplein, dus we kijken erg uit naar het nieuwe speeltoestel. Tegenwoordig fietsen we vaak met de kinderen over de Groene Loper.” Jeroen maakt aanstalten om te gaan. “We doen mee aan ‘Heel Oost bakt’ en de jurering begint zo”, legt hij uit. Het gezin heeft samen een carrot cake gebakken: de Carrot Comfort. Wethouder Krabbendam, De Engel van Maastricht en pastoor Mattie Jeukens zitten in de jury. Met name de Engel en Mattie vinden de baksels ‘bijna goddelijk’. Dat wordt nog spannend.

nb-5977_1.jpg

Overtocht

Verderop zitten Miriam, Jet en Harry aan een stukje Limoncello-taart. Miriam woont in de buurt en komt vaak wandelen met haar hondje over de Groene Loper. Jet was vroeger haar buurvrouw, maar woont nu in Randwyck. “Ik vind het ontzettend mooi geworden en kom nog geregeld. Soms heb je van die verrassende doorsteekjes, dat vind ik erg leuk. Ik ben chauffeur en vind de tunnel ideaal. Het is hier nu zo heerlijk rustig.” Voor Harry heeft het een tijdje geduurd, maar dankzij de Groene Loper en het park heeft hij eindelijk de overtocht van Wolder naar de ‘andere kant van de Maas’ gemaakt, vertelt hij lachend. “Ik vind het echt overweldigend mooi en kom hier nu best vaak.” De Limoncello-taart smaakt overigens heerlijk. Een winnaar?

Volgend jaar

Zus Dassen en Bernadette de Boer zijn twee vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de opening. Ze drinken even een kopje koffie. “Het doel was verbinding maken”, zegt Zus, “en dat is goed gelukt. De sponsorloop van de Letterdoes en de NUTS-school heeft €400,- opgeleverd, ondernemers uit de buurt werken mee en de sfeer is gezellig!” Bernadette: “Het was ontzettend veel werk, maar we hebben er echt een geweldige plek bij waar we dingen kunnen organiseren.” De ideeën voor volgend jaar zijn al in de maak. “Dan wordt de Mosasaurus onthuld”, zegt Zus. “Daar hoort natuurlijk ook een feestje bij!” Bernadette vult aan: “We zoeken nog nieuwe vrijwilligers die graag willen meehelpen.”

nb-5837_1.jpg

Winnaar

Inmiddels hebben de wethouder, de engel en de pastoor hun eindoordeel van Heel Oost Bakt gereed. “Het was misschien niet voor niks dat we van deze cake nog een extra hapje wilden”, zegt Gert-Jan Krabbendam. “Maar de Carrot Comfort van ReLex was wat ons betreft de allerlekkerste!” Lex neemt samen met zijn vader Jeroen de prijs in ontvangst. En de Limoncello-taart? Die krijgt een welverdiende tweede prijs.