30 mei 2018

Voorbereidingen opening Stadspark Maastricht-Oost in volle gang

Op zoek naar geld, vrijwilligers, bakkers en talent

Op zaterdag 16 juni wordt het Stadspark Maastricht-Oost officieel geopend (het feestprogramma van de dag vindt u hier). Dat betekent dat de stichting achter het nieuwe park aan de Groene Loper druk bezig is met het programma. Bent u straks de beste bakker van Oost? Wilt u meedoen aan Oost Got Talent? Of helpen als vrijwilliger? Ook dat is mogelijk.

Reden voor een feest

Stadspark Maastricht-Oost kleurt langzaam groen. Het bevrijdingsmonument van Charles Eyck is volledig gerestaureerd. Kortom: het is tijd om het park officieel te openen door wethouder Gert-Jan Krabbendam. Dat vraagt natuurlijk om een feest met muziek, lekker eten en vertier. Maar er is meer. “Als stichting zijn we al geruime tijd bezig met het inzamelen van geld voor de verdere inrichting van het park”, vertelt Raymond Dassen, penningmeester. De opbrengst van de opening wordt dan ook gestopt in de verwezenlijking hiervan. “We zoeken nog sponsors voor de laatste loodjes. Of voor bijvoorbeeld een Mosasaurus-tand of -rib.” Een van de plannen van de stichting is namelijk een groot kunstwerk te plaatsen, met hierin enkele speelelementen. Het krijgt de vorm van een Mosasaurus, een verwijzing naar de vondsten in de mergellagen onder het park. Gulle gevers hebben nu de mogelijkheid om een stuk(je) van het kunstwerk te ‘adopteren’. In ruil voor eeuwige roem.

nb-.jpg

Fotograaf: Fred Berghmans

Samen

“We willen ook met deze opening de verschillende wijken nog meer met elkaar verbinden”, vertelt Zus Dassen, nauw betrokken bij de organisatie. “Dat merk je nu al bij de voorbereidingen. Het contact onderling wordt steeds beter.” Zo zorgen de omliggende horecazaken Talentino, On Top, het Werkhuis, Caracola en Farèn voor Preuvenement Oost. De kinderen van de Letterdoes en de NUTS-school doen samen mee aan de Sponsorloop rondom het Koningsplein. En verschillende ondernemers uit de buurt geven demonstraties en bieden workshops aan. Als afsluiter van de dag kan iedereen in het park gezamenlijk genieten van de feel-good-film ‘Le Mari de la coiffeuse’. De opening van het park is in samenwerking met de gemeente Maastricht. Zus: “Dat is wel fijn, want daardoor hebben we wat financiële ruimte.”

B1703678P-6877aba1.JPG

Fotograaf: René Reynders

Meedoen?

De hele stad is welkom op de opening, maar mensen mogen ook actief mee doen. “Je kunt een marktkraam huren om bijvoorbeeld plantjes, kunst of tweedehands spullen te verkopen”, vertelt Raymond. Kinderen kunnen hun eigen deken meebrengen om hun spulletjes te verkopen à la Koningsdag. Tijdens Heel Oost Bakt krijgen hobbybakkers de kans om hun bakkunsten te laten zien. Een jury, waaronder wethouder Krabbendam en d’n Ingel vaan Mestreech, bepaalt vervolgens wie zich de Beste Bakker van Oost mag noemen. “Maar bezoekers kunnen ook jureren”, vult Zus aan. “Voor een kleine bijdrage mogen ze overal een stukje van proeven en meestemmen.” Vanaf 17.30 is er een open podium: ‘Oost Got Talent’. Dan is iedereen welkom om zijn of haar talent aan het publiek te tonen.

Vrijwilligers gezocht

De stichting is al weken druk bezig met de voorbereidingen. Raymond: “Het is veel werk en we zijn maar met een klein groepje. Voor de dag zelf kunnen we nog wat vrijwilligers gebruiken voor het opbouwen en afbreken van de marktkraampjes, de verlichting, tenten of voor het draaien van een bardienst. Iedereen is meer dan welkom.” Ook in de toekomst kan de stichting vrijwilligers gebruiken. Meehelpen of meedoen met de opening van Stadspark Maastricht-Oost? Stuur dan een mailtje naar st.stadsparkmaastrichtoost@hotmail.com. Bakkers en talent voor Oost Got Talent: graag aanmelden vóór 6 juni.

IMG_1378-c849a21d.jpg