31 januari 2018

Wie wil er wonen aan de Groene Loper?

De voormalige boksschool aan de President Rooseveltlaan stroomt langzaam vol. Langs de muur staan afbeeldingen van de toekomstige nieuwbouwprojecten aan de Groene Loper. Er wordt namelijk in de loop van 2018 begonnen met bouwen. En tijdens de twee informatiebijeenkomsten van 24 januari kregen 300 geïnteresseerden alvast een voorproefje.

Met een balkon op het zuiden

Marleen en Wiel van Loon komen uit Heerlen. “We hoorden al enige tijd geleden over dit project en willen heel graag in Maastricht wonen, liefst op loopafstand van het centrum”, vertelt Marleen. Momenteel heeft het stel nog een huis met een tuin, maar ze denken na over de toekomst. Wiel: “Over tien jaar zijn we allebei in de zeventig, tegen die tijd willen we in een appartement met een groot balkon wonen. Ik ben wel benieuwd naar de prijzen. Hopelijk zit daar wat diversiteit in.”

20180124-Boksschool_presentatie-1941-1fd277d1.jpg

Fotograaf: Fred Berghmans

Geen Amsterdamse toestanden

Paul Kuijpers uit Amby is het met Wiel eens: “Ik ben enthousiast over de plannen, maar maak me tegelijkertijd zorgen. Ze willen de verschillende wijken graag verbinden. Dan moet je ook rekening houden met de prijs. Anders ontstaat er enerzijds een elitebuurt en anderzijds een minder goede wijk.” Charles Warnier uit de Heeg knikt: “We moeten ervoor waken dat hier geen Amsterdamse toestanden ontstaan. Dat de Prins Bernharden van deze wereld niet de kans krijgen om panden op te kopen om vervolgens duur te verhuren. Of nog erger: dat woningen worden verdeeld onder vriendjes van de makelaar.” 20180124-Boksschool_presentatie-1919-701bf017.jpg

Fotograaf: Fred Berghmans

Veel verscheidenheid in de bebouwing

Stedenbouwkundige Edzo Bindels van West8 vertelt over de visie achter de nieuwbouwprojecten. “Nog voordat architecten met het ontwerp van de bebouwing aan de slag gaan, denken wij stedenbouwkundigen na over hoe het gebied eruit moet zien.” West8 deed inspiratie op bij de singels in Maastricht, met hun hoge verscheidenheid aan bebouwing. “Dat beogen we hier ook. Het moet eruitzien alsof het door de jaren heen zo ontstaan is. Het wordt geen tweede Céramique.” Duurzaamheid speelt een belangrijke rol. “Nederland moet van het gas af, dus daar houden we bij de bouw rekening mee.”

20180124-Boksschool_presentatie-1867-15ceff1b.jpg

Fotograaf: Fred Berghmans

Duurzaamheid en een intieme sfeer

Miriam en Roger Bastiaens uit Sweikhuizen spreekt die duurzaamheid erg aan. “Ik vind het zo goed dat er rekening wordt gehouden met de aanwezige natuur”, zegt Roger. Waarom heeft het stel interesse in het wonen aan de Groene Loper? Miriam: “We hebben vroeger in Sint-Pieter gewoond. Nu de kinderen uit huis zijn, willen we weer terug naar Maastricht. Die intieme sfeer die vanavond geschetst wordt, spreekt ons erg aan. We zouden graag een huis met een tuin willen. Zo’n beletage lijkt me prachtig.”

20180124-Boksschool_presentatie-2034-e1d4a452.jpg

Fotograaf: Fred Berghmans

Downloads

Op woensdag 24 januari 2018 presenteerden Ballast Nedam Development, supervisors West8, Humblé-Martens en de opdrachtgevers Projectbureau A2 Maastricht en de gemeente Maastricht het geactualiseerd stedenbouwkundig plan aan een 300-tal geïnteresseerden. De ambities om van de Groene Loper een aantrekkelijk en duurzaam woongebied te maken, worden in dit plan scherp gesteld.

Wilt u de presentaties van de informatiebijeenkomsten bekijken? U kunt ze openen via onderstaande links: