12 december 2017

Zitten op een bank vol herinneringen

“Een bank wijd je in door erop te gaan zitten en met elkaar in gesprek te gaan.” Met die woorden is de Herinneringsbank bovenop de Geusseltheuvel officieel ingewijd door A2 pastoor Mattie Jeukens. Gemaakt van materiaal uit de bouwkuip zal het zitmeubel voor altijd herinneren aan wat is geweest.

Verpopzakt

In de Lourdeskerk ruikt het naar koffie, op de achtergrond klinkt het Trio Cosmix. Zo’n 100 mensen zijn samengekomen ter ere van de onthulling van de Herinneringsbank van kunstenaars Gertje Dormans en Rob van Avesaath. “Eigenlijk is deze bank de schuld van Gertje”, vertelt Rob. “Zij fietste elke dag langs de A2-werkzaamheden en kwam aan de praat met de tunnelbouwers. Na een gesprek in de bouwkeet met uitvoerder Jim McConnell kwam ze een beetje ‘verpopzakt’ naar buiten. Avenue2 wilde namelijk graag iets terug doen voor de bewoners na jaren van overlast en Gertje had de opdracht gekregen om een zitelement te maken.” Samen met Rob werd het ontwerp gemaakt. Het materiaal was afkomstig van de bouwkuip. “We hebben damwandprofielen, houten rijplaten en betonijzers gebruikt. Het geheel weegt zo’n 1500 kilo. Nu de bank geplaatst is, klopt het helemaal”, besluit Rob tevreden. Zijn wens? “Dat hier straks grootouders met hun kleinkinderen komen zitten en vertellen over hun herinneringen aan de A2.”

G9A0102-91-6148abec.jpg

Fotograaf: Fred Berghmans

Toegevoegde waarde

Dan klinken de tonen van de bekende Tunnelballade door de kerk. Zangeres Pim Tabak zingt: “Neem een voorbeeld aan het water, laat je leiden door het spoor. Verdwijn in de omhelzing van de stad, deze stad, laat je door.” Bauke Lobbezoo en Louis Prompers van Projectbureau A2 roemen met name het duurzame karakter van de Herinneringsbank. Louis: “Wij hebben bij het bouwen natuurlijk ook materiaal hergebruikt, maar Gertje en Rob hebben nog iets extra’s gedaan met deze bank. Dit is waar de circulaire economie over gaat. Door kunst en duurzaamheid te combineren creëer je iets nieuws. Dat is de toegevoegde waarde. We staan wederom stil bij een heuglijk moment dat mij vervult met trots.” Ook wethouder Krabbendam is enthousiast. “Door deze bank worden herinnering vatbaar gemaakt. Straks komt hier jong en oud samen, mensen ontmoeten elkaar. Op die manier maak je samen een duurzame samenleving. En dat is schitterend!” Gertje heeft nog genoeg ideeën voor de wethouder. “Er zijn veel jonge ontwerpers in Maastricht die kunnen meedenken over de vormgeving van de andere bankjes op de Groene Loper. En er is voldoende bouwmateriaal waar we mooie dingen mee kunnen maken. U heeft mijn telefoonnummer!”

G9A0278-22-3c13ee0a.jpg

Fotograaf: Fred Berghmans

“Je weet niet wat je ziet!”

Jeugddrumband WVV’28 leidt de groep vervolgens in een lange optocht van de Lourdeskerk naar de Geusseltheuvel. Over de Groene Loper natuurlijk. Het is inmiddels donker geworden en ijzig koud, maar dat houdt de aanwezigen niet tegen. De vuurkorven zorgen voor de nodige warmte en met een ferme roffel wordt de 20 meter lange bank onthuld. “Je weet niet wat je ziet!” zegt Wim van der Zanden. “Hier kom ik normaal nooit, wat een leuk uitzichtpunt.” Zelf woont hij in Amby en werkt aan de westkant van Maastricht. “Ik vind de ondertunneling en Groene Loper een boeiend project, het is echt een hele verbetering.” De bezoekers lopen ondertussen richting de foodtruck die speciaal voor de gelegenheid voor een warme versnapering zorgt. “Ik kom zeker nog een keertje overdag terug!” lacht Wim.

G9A0402-66-1727fc15.jpg

Fotograaf: Fred Berghmans

Meer foto's kan u hier bekijken.