14 augustus 2019

Zomerontmoetingen: een grote ronde of wandelen met een doel

Hij komt oorspronkelijk uit Meerssen, maar woont al vanaf 1972 in Maastricht. Jos Vandewall gaat vandaag ‘wandelen met een doel’. “Zo noem ik het als we via de Groene Loper naar de ruilbibliotheek gaan.”

Jos en hond Beppie

Een stuk rustiger

Samen met vrouw Claire en hond Beppie – vernoemd naar Beppie Kraft – woont Jos in Heer. “Ik ben tijdens de werkzaamheden aan de tunnel geregeld gaan kijken. Ik heb in het diepste punt destijds staan turen en de bouwdagen bezocht. We wonen vlakbij de Akersteenweg en het Europaplein. Sinds de tunnel open is, merken we een enorm verschil. Het is een stuk rustiger geworden”, vertelt hij.

Met een rolstoel

Zo’n twee, drie keer per week wandelt Jos met Beppie over de Groene Loper. “Soms gaat mijn vrouw mee. Ze zit in een rolstoel en het gele middenpad is heel toegankelijk en goed begaanbaar. Het enige nadeel vind ik de fietsers die rechts en links langsrijden. Bij de Geusselt staan er lijnen op het pad. Dat werkt heel goed. Zo heb je een helft voor de voetgangers en een helft voor de fietsers.”

Het kleine kastje

Soms maakt hij een ‘wandeling met een doel’. Zo noemt Jos het als hij met een boek richting het kleine kastje aan de Heerderweg loopt. “Dan neem ik een boek dat ik uit heb mee en ruil het voor een nieuw boek. Als we moe zijn, dan gaan we via de Klimrex weer naar huis. Hebben we nog energie? Dan lopen we door en gaan we door de Paardentunnel en langs het zwembad. Dat is de Grote Ronde. Zeker voor Beppie, een Goldendoodle, is dat fijn.”

Jos en Beppie bij de ruilbibliotheek aan de Heerderweg