18 oktober 2018 George_Seelen-5e178799.JPG

In gesprek met... Door de lens van George Seelen

“Later gaan de kinderen van nu over de Groene Loper vertellen”

Het was een warme zomer vol bijzondere gebeurtenissen voor George Seelen. Hij woont al 54 jaar in Wittevrouwenveld en ziet de wereld als fotograaf veelal door zijn lens. “We mogen trots zijn op de Groene Loper. Er is zoveel gebeurd het afgelopen jaar!”

Wonen aan de snelweg

Heel even woonde hij in Wyckerpoort, maar het grootste gedeelte van zijn leven woont George in Wittevrouwenveld. “Mijn vader was huisarts aan de Voltastraat en heeft zich vaak ingezet om de problemen in de wijk bij de politiek aan te kaarten.” De dokter was een begrip in de wijk, sommigen noemden hem zelfs de burgemeester van Wittevrouwenveld. George woonde aan de President Rooseveltlaan toen de werkzaamheden aan de A2 begonnen. “Ik heb eigenlijk nooit zoveel overlast gehad van de snelweg, mijn woning was goed geïsoleerd. Het bezoek van oud-president Bush kan ik me nog goed herinneren. We mochten niet uit het raam hangen, de militairen stonden tot aan de voordeur.” Omdat de flat waar George woonde tegen de vlakte ging, werd hij uitgekocht door de gemeente. Hij verhuisde naar een appartement boven het nieuwe gezondheidscentrum aan de Voltastraat. De cirkel was rond.

Mensen flaneren

Tijdens de ondertunneling gaat George geregeld kijken. Vooral het graven en het wegpompen van het water vindt hij indrukwekkend. “Daar hebben ze in Amsterdam flink mee geworsteld. Dat hebben wij hier toch mooi voor elkaar gekregen.” Toen de Groene Loper was uitgerold zag hij hoe in de afgelopen zomer het groen langzaam bruin werd. “Complimenten aan de mensen van het groenonderhoud, want daar is nu niets meer van te zien. Het is hier zo heerlijk rustig. Je ziet veel mensen flaneren. En ik vind het goed dat er ook sportieve evenementen worden georganiseerd, zoals de Groene Loper Run. Leuk dat dit weer terug komt volgend jaar.”

flaneren.JPG

George de fotograaf

Inmiddels heeft George een uit de hand gelopen hobby: fotografie. Hij heeft een eigen website www.georgemaastricht.nl en is buurtreporter bij Thuis in Maastricht. Zijn foto’s worden ondertussen ook geplaatst in buurtkrantjes. “Ik had tijdens de opening van de Groene Loper op 29 maart een perskaart. Daardoor mocht ik foto’s maken van Koning Willem-Alexander en onze burgemeester. Zo kom je toch op plekken waar niet iedereen komt. Die publiciteit rondom de Groene Loper is goed. Ook de opening van het Stadspark op 16 juni. Dat was een mooie dag en zo hebben mensen gezien wat er allemaal mogelijk is met dit nieuwe stukje Maastricht.”

opening_stadspark.JPG

Jammer

“Wat ik wel jammer vind, is dat de Dodenherdenking niet hier wordt gehouden”, zegt George. “De wijken keken hier echt naar uit. Het monument is helemaal opgeknapt, dat heeft toch best wat geld gekost. En de gouverneur gaat naar Roermond tijdens de herdenking. Dat vind ik niet juist.” George heeft het liever niet over de minder leuke zaken rondom de Groene Loper. “In het begin is er een bankje in brand gestoken. Daar heb ik toen een foto van gemaakt en op mijn website gezet. Wat een reacties, zeg! Ik vind dat hier niet te veel aandacht naar moet uitgaan, maar tegelijkertijd wilde ik de politiek bewust maken van dit soort zaken.” Net als zijn vader heeft George hart voor zijn buurt.

Later

Hoe kijkt hij naar de komende periode aan de Groene Loper? “Ik hoop dat het een plek blijft waar mensen respectvol met elkaar en de omgeving omgaan. Laten we het vandalisme van vroeger achter ons laten. Ik heb meegemaakt dat de ME wel eens de wijk in moest komen. Dat was beangstigend. Met de nieuwbouw worden de wijken meer waard en krijgen ze hopelijk ook een betere naam. We mogen trots zijn op de Groene Loper. Later gaan de kinderen van nu hierover vertellen.”