Gemeenteflat

Nieuw torentje op de Gemeenteflat

Geplaatst op 10 mei 2017

Woensdag 10 mei wordt in de ochtenduren een nieuw torentje op de Gemeenteflat geplaatst. Vooral de buitenkant van het naoorlogse monument wordt gerestaureerd en zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. Lees er meer over in het nieuwsartikel hiernaast.

Start restauratie Gemeenteflat

Geplaatst op 12 april 2017

Het eerste deel van de Gemeenteflat staat inmiddels in de steigers. Met en met beginnen de werkzaamheden. Meer weten? Lees het nieuwsartikel hiernaast.

Gemeenteflat-958fde9a.jpg

Gemeenteflat krijgt A-status

Geplaatst op 24 maart 2017

Renzo Goessens van Mulleners Vastgoed spreekt in het Dagblad De Limburger over de aanpak van Mulleners Vastgoed voor de verduurzaming van de Gemeenteflat. Lees de publicatie in de Limburger hiernaast.

Afbeelding_gemeenteflat.png
Bijgewerkt op 24 maart 2017

Het plan ‘De Groene Loper’ omvat niet alleen de dubbellaagse tunnel, maar ook gebiedsontwikkeling op de vrijgekomen ruimte. Bovenop de tunnel kan een nieuw stuk stad ontstaan, met ruimte voor circa 1.100 nieuwe woningen, 30.000 m2 commercieel vastgoed en veel groen.

Avenue2 ontwikkelt, laat realiseren en verkoopt woningen aan consumenten en beleggers. Koopwoningen worden verkocht aan individuele bewoners; huurwoningen worden verkocht aan een belegger of woningcorporatie. Avenue2 gaat niet zelf verhuren.

Gemeenteflat_nieuw.jpg

Gemeenteflat opnieuw iconisch rijksmonument

De Gemeenteflat is nu tijdelijk verhuurd aan studenten via Koningspleinflatbeheer. In april 2017 starten de restauratiewerken van dit rijksmonument. De restauratie wordt o.a. voorbereid in afstemming met de gemeente Maastricht en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Na restauratie kan de Gemeenteflat, dan gelegen aan de Groene Loper en het nieuwe stadspark aan het Koningsplein en Oranjeplein, opnieuw een icoon worden voor de stad. Zoals toenmalig stadsarchitect Dingemans in de jaren na de oorlog al voor ogen had. De Gemeenteflat is nl. in de jaren 1948-1950 in opdracht van de gemeente gebouwd in een tijd van grote woningnood. De woningen waren bedoeld voor oudere echtparen en alleenstaanden. De flat is de eerste hoogbouw in de stad. De flat was voor die tijd van alle gemakken voorzien. Het gebouw had een lift, centrale verwarming en een vuilstortkokerer. Vanuit architectonisch oogpunt valt de afwisseling in kleur -en materiaalgebruik op, de ritmiek en proportionering van de buitengevels en de uitspringende balkons.

Appartementen voor diverse doelgroepen

Uitgangspunt is dat de gerestaureerde en gemoderniseerde appartementen diverse doelgroepen zullen aanspreken, die op zoek zijn naar een centraal gelegen en goed via OV bereikbaar appartement. Daarnaast is het idee om op de begane grond van het gebouw, ter hoogte van de hoek Scharnerweg-Koningsplein een nieuwe ontmoetingsplek te maken voor Maastricht Oost bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe koffie-/ broodjesbar.

Gemeenteflat_2.jpg

Uitgangspunten:

  • Huidige verhuur voortzetten tot 30 juni 2017
  • Haalbare business case
  • Parkeren voor bewoners duurzaam opgelost
  • Rijksmonument

Uitdagingen:

  • Realiseren toegankelijk gebouw
  • Bouwfysica in relatie tot het monument
  • Eerdere renovaties: hoe hiermee omgaan
  • Samenspel met de AH-locatie
  • Cultuurhistorische waardestelling

Projectleider: Willem de Wijs van Avenue2: w.de.wijs@ballast-nedam.nl

Gemeenteflat_vroeger.jpg

Wat eraan vooraf ging

Downloads

Feiten aanbesteding A2 Maastricht in relatie tot de Gemeenteflat 29 december 2015

Vraag en antwoord informatieavond 2 december 2014

Presentatie Gemeenteflat infoavond 2 december 2014

Collegenota over de integrale planontwikkeling van centrum Maastricht Oost 12 november 2014