13 maart 2019

In gesprek met deelnemer Groene Loper Run

Jos Houben noemt zichzelf geen fervent hardloper, maar hij rent wel al vanaf zijn 14e. Vorig jaar liep hij nog met konijnenoortjes op het hoofd de Groene Loper Run. “Vroeger stond ik te hoesten bij het kruispunt van de Scharnerweg met de A2. Dat is nu heel anders.”

Jos_Houben_Groene_Loper_Run.JPG

Hoofd leeg maken

Twee keer per week trekt Jos de hardloopschoenen aan. “Dat is begonnen in mijn middelbare schooltijd. In dienst heb ik veel gerend en nu nog steeds. Zo kan ik mijn hoofd leeg maken. Daarna douchen en dan kan ik er weer tegenaan.” 10 kilometer is de standaard afstand. “Ik doe ook mee aan Maastrichts Mooiste en voor het goede doel - en om het geweten een beetje te sussen - aan Zweit veur Leid.”

Als de kippen bij

Sinds vorig jaar loopt hij dus de Groene Loper Run. “Klopt. Ik woon zelf in Heer en heb me via het buurtplatform veel ingezet voor A2 Maastricht. Het wordt steeds indrukwekkender en wordt langzaam een plek voor ontmoeting. Het is een enorme verrijking voor de buurt.” Toen de inschrijving voor de Groene Loper Run van vorig jaar werd geopend, was Jos er als de kippen bij. “Dat is echt goed bevallen. Destijds was het nog ‘een rondje om de kerk’, maar nu is het een stuk uitgebreider.”

Geen Calimero

In 2018 was Jos een opvallende verschijning met zijn konijnenoortjes. “Ik ben een vrij raar iemand”, lacht hij. “Met kerst heb ik sterretjes op mijn hoofd, met Sinterklaas zet ik een mijter op en op mijn fiets heb ik dat beertje van Mister Bean. Dus vanwege Pasen heb ik destijds konijnenoortjes opgezet.” Kunnen we dit jaar weer iets ludieks van Jos verwachten? “Nou, ik ga geen ei opzetten zoals Calimero. Dus ik zal waarschijnlijk de konijnenoortjes wel weer uit de kast halen.”