19 maart 2018

’t Werkhuis opent een andere deur

“De mens als sociale maker.” Zo omschrijft coördinator Esther Janssen ’t Werkhuis. Voor Kitty Paulissen, een van de vaste bezoekers, is het dé plek om eindelijk met haar handen bezig te zijn na jaren kantoorwerk. En voor creatieveling Rob Lejeune? “Ik ben hier helemaal opgefleurd!” Op zaterdag 31 maart zet ’t Werkhuis haar deuren open. Een heel bijzondere deur.

Altijd wat gaande

Als u door ’t Werkhuis loopt, vallen een paar dingen op. De creativiteit die in de vele werkplaatsen hangt en de prachtige lichtinval, zo typisch aan de oude Theresiaschool. “We hebben een ruimte voor houtbewerking, keramiek, textiel, tekenen en schilderen, mozaïek”, somt Esther op. “Hier is altijd wat gaande. Tijdens #4dagenGroeneLoper kunnen mensen, net zoals altijd, een kijkje komen nemen.” Voor de latente Da Vinci’s en potentiële Picasso’s worden er ook workshops georganiseerd.

werkhuis-5a4945f7.jpg

Fleurig

Kitty drinkt even een kopje koffie in het keukentje. Ze komt elke donderdag en vrijdag naar ‘t Werkhuis om te mozaïeken. “En voor de gezelligheid”, voegt ze eraan toe. Ze begon met kleine mozaïekwerkjes, maar inmiddels staat zelfs een groot vogelhuis van haar hand in de werkplaats. Rob is al net zo creatief. “Esther haalt echt het beste in mensen naar boven. En dit gebouw is heel inspirerend. Het doet mij aan vroeger denken, ik krijg er heimwee van.” Rob schrijft ook voor de nieuwsbrief. Dankzij ’t Werkhuis is hij na een zware periode weer helemaal opgefleurd.

werkhuis5-93591b6c.jpg

Open deur

Wie komen er zoal naar ’t Werkhuis? “Iedereen die graag met zijn handen werkt. We willen zo open mogelijk zijn”, zegt Esther. Die openheid wordt nog eens extra benadrukt als de toegangspoort aan de kant van de Groene Loper open gaat. “Na drie jaar kunnen mensen eindelijk via de voorkant van ons gebouw naar binnen. Dat is wel heel bijzonder.”

werkhuis15-bd8758df.jpg