24 april 2018

Het Loopbaancafé: bevlogenheid aan de Groene Loper

Bij Bistrot On Top aan het Koningsplein wordt gezellig gekeuveld. Over het weer, hoe het Koningspark steeds groener wordt, de Nieuwe Engel van Maastricht. Gaby Tuguntke en Els Verheijen zijn allebei freelance loopbaanprofessionals. Een keer per maand organiseren zij het Loopbaancafé bij On Top: “We willen graag met mensen in gesprek gaan over hun werk, hun bevlogenheid en hun toekomst.”

Het heft in handen

Waarom een Loopbaancafé? Gaby: “Onze maatschappij verandert. Technische ontwikkelingen, flexibilisering van de arbeidsmarkt, sommige banen verdwijnen. We zien in de praktijk dat niet iedereen zich hier bewust van is. Vaak komen mensen bij ons als het te laat is. Ze staan door een reorganisatie op straat.” Els vult aan: “Met het Loopbaancafé willen we mensen eerder in beweging brengen. Laten nadenken over hun mogelijkheden, over hun motivatie. Zodat ze de teugels van hun carrière weer in eigen handen krijgen.”

Kiezen vanuit je passie

Bevlogenheid is een woord dat vaak valt tijdens het gesprek. “Als je bevlogen bent, dan heb je energie. Je bruist en bent trots op je werk”, vertelt Gaby. “Echter, er zijn maar schrikbarend weinig mensen bevlogen over hun baan.” Hoe komt dat? “Vaak hebben mensen vroeger voor een vak gekozen, omdat dit van hun verwacht werd. Van hun ouders of de omgeving. Of vanwege het salaris. Dan kun je op een gegeven moment vastlopen. Ben ik dit wel? Past dit eigenlijk wel bij mij?”, zegt Els. “Kiezen vanuit je passie, vanuit wat je echt leuk vindt, is veel duurzamer. Dan kunnen er nog zoveel andere, beter betaalde functies voorbijkomen, als je je steeds afvraagt waar je echt blij van wordt, dan zit je altijd goed.”

Gaby Tuguntke (links) en Els Verheijen

In gesprek gaan

In het Loopbaancafé willen Gaby en Els graag met mensen in gesprek gaan. “Een uitgebreid loopbaantraject is voor sommigen misschien nog een stap te ver”, denkt Els, “maar hier kun je met ons én met anderen praten over je werk. Het is namelijk heel fijn om te merken dat anderen met dezelfde vragen zitten.” De twee loopbaanprofessionals zijn benieuwd wat er bij de bezoekers speelt. Gaby: “We horen graag welke thema’s leven. Als je naar het Loopbaancafé komt, betekent dat niet dat je meteen op zoek bent naar een andere baan. Met je auto ga je naar de garage voor een APK. Dat geldt ook voor je werk.”

Kom in beweging

Waarom hebben ze voor deze locatie gekozen? Gaby woont zelf in de buurt. “Ik heb gezien dat ze hier heel gastvrij zijn. Het is meer dan alleen een bistrot, ze zijn sociaal betrokken en ik vind dit een heerlijke plek geworden.” Voor Els staat de Groene Loper voor verbinding en openheid. “Dat spreekt me aan. Het gebied is constant in beweging, dat geldt ook voor je werk. En het park leent zich goed om even met mensen te gaan wandelen voor een gesprekje, letterlijk in beweging komen.”

Het Loopbaancafé is er elke derde donderdag van de maand van 19.30 tot 22.00 uur.
Data: 17 mei, 21 juni, 19 juli, 20 september, 18 oktober, 15 november 2018.

Locatie: Bistrot On Top, Scharnerweg 131 (hoek Oranjeplein).

Kosten: €10,- per avond. Graag vooraf aanmelden via info@tuguntke.nl

Bistrot On Top