Van klankbordgroep naar stichting

Ten tijde van het ontwerp van het Stadspark vroeg de gemeente Maastricht omwonenden om mee te denken. “Er is toen een klankbordgroep gevormd. Mensen konden laten weten wat hun wensen waren voor het Stadspark”, vertelt Raymond (rechts op de foto, naast voorzitter Paul Bronzwaer -links- en secretaris Bas Krekelberg in het midden). Het ontwerp werd gemaakt, de gemeente stelde 1,6 miljoen euro beschikbaar. “Maar wij als bewoners wilden het groter aanpakken. Daarom hebben we een stichting in het leven geroepen en zijn we nu bezig met crowdfunding en subsidieaanvragen.” Raymond is interieurarchitect. “Ik ben inmiddels met pensioen. Mijn interesse voor dit project komt deels vanuit mijn vakgebied, maar ook omdat ik hier in de buurt woon.”

Toekomstimpressie van speeltoestel in Stadspark Maastricht-Oost

Dinoklimrek, bedriegertjes en meer

De Stichting Stadspark Maastricht-Oost wil op het Oranje- en Koningsplein een bloeiende ontmoetingsplek maken. Raymond: “Uit de klankbordgroep kwamen vijf concrete ideeën, waar we als stichting mee aan de slag zijn gegaan. We willen een paviljoen waar mensen een kopje koffie kunnen drinken, maar waar ook ruimtes zijn om te vergaderen.” Een groot speelelement in de vorm van een Mosasaurus verwijst straks naar de krijtlagen die onder het park liggen. “Dat wordt echt de eyecather van het park! Een plek waar kinderen, hun ouders en grootouders samen komen. Verder willen we bedriegertjes: plekken waar water onregelmatig omhoog spuit, zodat kinderen in de zomer lekker kunnen knoeien.”

Langs de trimbaan wil de stichting een Beweegtuin maken. “Dit is ook voor jong en oud. Er komen toestellen zodat mensen in beweging blijven. Een volleybalnet kan gespannen worden en we maken een levensgroot schaakbord.”

Oorlogsmonument krijgt opknapbeurt

Het vijfde idee was de restauratie van het Limburgs Bevrijdingsmonument op het Koningsplein. “Dat was zeer noodzakelijk. Delen waren aan het afbrokkelen.