Op en langs de Groene Loper vertellen huidige en nieuwe bewoners elkaar verhalen over hoe het was, hoe het is en wat nog komen gaat. Zo dook ook de vraag op: van wie is die Groene Loper eigenlijk? Eind 2019 ging stadsfilosoof Govert Derix op zoek naar antwoorden. Dat leverde boeiende ontmoetingen op. In juni 2020 nam Wyckeneer Jan Janssen de pen over. Vanaf januari 2022 geeft fotograaf Bert Janssen zijn kijk op deze vraag. 

Bert is kunstenaar met een voorliefde voor documentaire fotografie. Projectbureau A2 Maastricht heeft hem de opdracht gegeven om de transformatie van de Groene Loper vast te leggen. Van noord tot zuid, maar ook van de verschillende dwarsverbanden tussen oost en west. De Groene Loper gaat namelijk hier en daar nog even links en rechts de hoek om, de verschillende wijken in.

Dit doet hij al vanaf de eerste werkzaamheden aan de Koning Willem-Alexandertunnel. Bovenop de tunnel ontstaat een uniek gebied. Terwijl de infrastructuur – de Groene Loper met al haar zijstraten – al volop in gebruik is, wordt ondertussen doorgebouwd. Met zijn straatfotografie legt hij deze geschiedenis-in-wording vast. Juist de tussentijd, de doorkijkjes die na verloop van tijd compleet veranderen, boeien hem. 

“Ik leg met mijn straatfotografie de sfeer vast, de mensen, de situatie op dat ene moment. Zodoende krijg je een tijdsbeeld te zien. Dus verwacht geen voor-en-na-foto's, maar vooral tijdens-foto’s. Denk niet alleen vooruit, niet alleen maar ‘Straks staat hier…’, maar kijk: het is nu al mooi.” 

Zijn beeldende beschouwingen deelt hij de komende tijd graag met de kijker. Hij ontleedt met uiterste precisie de foto’s om zo de tijd te analyseren en wellicht tot een antwoord te komen op de vraag: van wie is de Groene Loper?