22 april 2020

“Bikepark aan de Groene Loper was een mooie proeftuin”

Eigenlijk zou Green043 Bikepark aan de Groene Loper in april verhuizen richting De Heeg. Corona stak daar echter een stokje voor. Initiatiefnemer Sjef Eijmael nam daarom contact op met Projectbureau A2 Maastricht en Ballast Nedam Development. “We mogen nu nog een half jaar langer blijven. In die tijd kunnen we veel voorbereidingen treffen voor het toekomstige outdoorpark.”

Het Bikepark aan de Groene Loper
(voorjaar 2018, fotograaf Jonathan Vos)

De poorten sluiten

Sinds 2016 zit Green043 Bikepark aan de Groene Loper. Ter hoogte van het Sint Maartenscollege bedwingen mountainbikers diverse obstakels. Slim gemaakt van veelal restmateriaal. Tegenwoordig is het echter rustig op het terrein. “We hebben, net als alle andere sportlocaties, de poorten moeten sluiten”, vertelt Sjef. “Veel van onze vrijwilligers hebben nu hun handen vol aan de kinderen die thuis zijn. En wij moeten natuurlijk ook die anderhalve meter afstand respecteren. Dus de geplande verhuizing werd onmogelijk.”

Naar De Heeg

Het Bikepark kreeg uitstel en blijft nog tot het einde van het jaar aan de Groene Loper. “We hebben met de gemeente afgesproken dat we voor 30 november 2020 een handtekening zetten onder de nieuwe pachtovereenkomst.” De nieuwe locatie is Maastrichterweg 7 in het zuidelijkste puntje van De Heeg. “De ligging is perfect. Er is net een nieuw Kindcentrum, er zijn verschillende BSO’s. We hebben al contact gehad met de buurt, Trajekt en de wijkagent. Iedereen is enthousiast over onze komst. Er is door de jaren veel verdwenen uit De Heeg. De sporthal is gesloten, voetbalclubs moeten in een andere wijk trainen. Nu komt er weer een grote sportvoorziening voor de jeugd.”  

Timmeren en zagen

In de extra maanden die volgen zitten de vrijwilligers van het Bikepark niet stil. “We werken alvast aan de verschillende onderdelen die we straks als bouwpakketten verplaatsen en opbouwen.” Er moet flink getimmerd en gezaagd worden, want in De Heeg krijgen ze 42.000 m2 tot hun beschikking in tegenstelling tot de 3500 m2 aan de Groene Loper. “Er komen enorme bouwwerken. Een gedeelte van 2000 m2 wordt geasfalteerd voor een pumptrack en er komen obstakels van natuurlijke materialen.” Sjef laat een maquette zien. “Het nieuwe park is voor alles wat wielen heeft. Mountainbikes, BMX, skateboards, skeelers. En er komt ook een klimwand en een stormbaan.” Alle urban sporten komen er samen.

Maquette van het nieuwe Bikepark in De Heeg

Veel geleerd

Hoe kijkt hij terug op de afgelopen vier jaar aan de Groene Loper? “We hebben er veel van geleerd. Toen we begonnen, wisten we nog niet waar het naartoe ging. Wie zouden erop afkomen? We hebben verschillende succesvolle programma’s ontwikkeld voor scholen, BSO's en organisaties die kinderen met autisme en ADHD opvangen. Voor menige leerling zijn we de meest favoriete outdooractiviteit.” Dat het Bikepark een tijdelijke invulling van het terrein was, heeft Sjef vanaf het begin geweten. “Dat heeft ons echt de kans gegeven om uit te groeien tot waar we nu staan. We hadden gunstige voorwaarden en konden ons volledig bezighouden met de ontwikkeling van het park. Het nadeel is dat, als je weet dat de eindtijd in beeld komt, je stopt met investeren en bouwen.” In de afgelopen jaren zette het Bikepark meerdere lespakketten en activiteiten op. “Wat dat betreft was het echt een proeftuin.”

In de toekomst

“Ik hoop dat we over 5 jaar een volledig outdoorpark hebben dat zichzelf kan bedruipen”, zegt Sjef als hij een blik in de toekomst werpt. “Door de coronacrisis valt het bedrag van de crowdfunding waarschijnlijk lager uit. Ook de gemeente en provincie zullen minder geld beschikbaar hebben. Dus we richten ons nu op fondsen en gaan in fases te werk. Eerst de verhuizing en de onderdelen die we al hebben kunnen maken en over een tijdje de kantine en andere gedeeltes.” Over een aantal jaren hoopt Sjef ook dat er een samenwerking met de wetenschap is. “Zuid-Limburg is niet een van de gezondste provincies. We willen een belangrijke factor spelen in het verbeteren van de gezondheid van de jeugd. Bij ons leren ze weer buiten spelen, avonturen te beleven en samen te werken. Hier kunnen alle kinderen zich helemaal uitleven. Bewegen wordt weer leuk.”       

 

Het Bikepark aan de Groene Loper is mede mogelijk gemaakt vanuit het Actieprogramma Mijn Gezonde Groene Loper van Projectbureau A2 Maastricht.