18 september 2019

Bisschop Smeets op de Groene Loper

Krap een week nadat Koning Willem-Alexander een onaangekondigd bliksembezoek bracht aan Wittevrouwenveld, stond afgelopen weekend opnieuw een bijzondere gast op de stoep. Harrie Smeets, bisschop van Roermond, bracht een werkbezoek aan Maastricht. Van 1997 tot 2003 was monseigneur Smeets pastoor in Maastricht (de wijken Malberg, Malpertuis en Pottenberg, in 2001 uitgebreid met Caberg en Oud-Caberg). De bisschop werd ontvangen in de Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk. Van daaruit trok het gezelschap te voet langs de Groene Loper.

Harrie Smeets was, in het kader van een kennismakingsronde, op bezoek in de provinciale hoofdstad. “Ik wil graag alle dekenaten van het bisdom bezoeken”, legt Smeets zijn aanwezigheid uit. “Het is mijn manier om het bisdom te leren kennen.” De bisschop werd officieel welkom geheten door pastor Mattie Jeukens en Jos Geurts van Projectbureau A2 Maastricht. Een kleine delegatie buurtbewoners was, onder andere op uitnodiging van pastor Jeukens, ook te gast.

Ontmoeten staat centraal

Het gezelschap kwam samen bij Projectbureau A2 Maastricht. Hier werd de bisschop bijgepraat over de ontwikkelingen in het nieuwe stuk stad dat ontstaan is door de aanleg van de A2-tunnel. “Op verzoek van pastor Jeukens bezoekt de bisschop de Groene Loper”, legt Jos Geurts van Projectbureau A2 Maastricht uit. “De Lourdeskerk moet weer hét centrale middelpunt worden dat de wijken Wittevrouwenveld en Wyckerpoort met elkaar verbindt. Beide wijken bestaan in 2020, 100 jaar. Mooi om te zien dat de wijken samen festiviteiten willen organiseren. De voorbije jaren is de Lourdeskerk ook vaak het ontmoetingspunt geweest van buurtbewoners en bouwers van de tunnel. Pastor Mattie heeft de deuren van zijn kerk geopend voor velen en de Heilige Barbara om steun gevraagd. De Koning Willem-Alexander tunnel is gebouwd binnen de gestelde tijd, binnen het begrootte budget en zonder grote ongelukken. Dat is ons veel waard geweest.”

Bisschop Harrie Smeets en Jos Geurts van Projectbureau A2 Maastricht

Dé plek om te ontmoeten

Het werkbezoek van de bisschop was informeel. Zo werd hij onder andere geïnformeerd over de nieuwe rol die Maastricht-Oost kan gaan vervullen. “Als men vroeger dacht aan Maastricht, vertelden mensen alleen nog over de binnenstad. Oost telde niet of nauwelijks mee. Daar is inmiddels wel verandering in gekomen. Oost wordt dé plek om te ontmoeten", aldus Geurts.

In het begin maakten verschillende buurtbewoners zich zorgen over de toekomst van ‘hun’ wijk, maar het project van A2 Maastricht werd vooral een project van samenwerken en verbinden. “Ik proef aan alles dat hier goed geluisterd is naar de mensen uit de buurt”, concludeerde Harrie Smeets.

Op bezoek bij de Kunstketel

De groep vertrok vanaf de Groene Loper verder de wijk in, om uit te komen bij de Kunstketel. Dit is een exclusieve samenwerking tussen Traject en Kumulus in de wijk Wittevrouwenveld. Manon Pachen, opbouwwerker bij Traject, is een van de bekende gezichten van de Kunstketel. Gepassioneerd en zonder de waarheid onder stoelen of banken te schuiven liet ze de bisschop en de andere genodigden kennismaken met het bijzonder mooie initiatief.

De Kunstketel, gelegen in de Frankenstraat, geeft inwoners van Maastricht de kans kennis te maken met kunst en cultuur, ook bij mensen waarbij het niet zo vanzelfsprekend is kunstactiviteiten te organiseren. “Ik ken de buurt op mijn duimpje”, sprak Manon Pachen de groep toe. “Ik weet ook dat er mensen zijn waarvoor het moeilijk is om rond te komen en juist voor die mensen is het ontzettend belangrijk om erbij te horen. Ja, er is veel te doen geweest rondom de bouw van de tunnel en de Groene Loper. Ik denk ook dat we er nog niet zijn, maar de wil om het te laten slagen is er wel. Men moet alleen een manier vinden om het voor iedereen ‘goed’ te doen.”

Op bezoek bij de Kunstketel

Handtekening op de muur

Na het bezoek aan de Kunstketel vertrok het gezelschap voor een hapje en een drankje, maar niet voordat bisschop Smeets een handtekening had gezet op ‘The Wall of Fame’ van de Kunstketel. Smeets zijn signatuur prijkt nu tussen heel wat andere bekende namen, die in het verleden het atelier bezochten. Pastor Mattie Jeukens, die even afwezig was, omdat er in zijn kerk een huwelijk plaatsvond, sloot later weer aan bij de groep. “Ik ben blij dat de bisschop de tijd en moeite heeft genomen om een bezoek te brengen aan de Maastricht en de Groene Loper. Ik vind het fijn dat hij nu ook zelf hier is geweest en met eigen ogen heeft kunnen zien hoe bijzonder dit gebied eigenlijk is.”

Handtekening zetten op 'The Wall of Fame'