12 april 2021

Buurttuin op voormalige KPN-terrein

Jarenlang lag het terrein van het voormalige KPN-gebouw er mistroostig bij. Ondertussen neemt de natuur de overhand. Sinds kort zijn er concrete plannen voor een tijdelijke invulling van het stuk grond aan de Groene Loper: een buurttuin. Een gezamenlijk initiatief van de buurtnetwerken van Wyckerpoort en Wittevrouwenveld.

‘Hier kunnen we iets mee!’

“Het KPN-gebouw is als een van de eerste gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw”, vertelt Wiel Hameleers. Hij is als voorzitter van het buurtnetwerk Wyckerpoort nauw betrokken bij de aanstaande buurttuin. “Ik weet nog dat ze die fundering wilden wegkappen. We hoorden het tot hier aan de Noormannensingel. Uiteindelijk hebben de resten laten liggen. Dat is inmiddels ruim 10 jaar geleden. Die nieuwbouw is er nog steeds niet.” Voorlopig zou de Vikingsite, zoals de locatie officieel heet, dus braak blijven liggen. Overgenomen door flora en fauna. Een doorn in het oog voor sommigen, een kans voor anderen. “Altijd als ik er langs wandelde dacht ik ‘hier kunnen we iets mee!’.”

Goed nieuws

Zo’n 800 meter richting het noorden, aan de Kolonel Millerstraat, stonden vorig jaar nog de tuinbakken van Stadstuin 50|50 B-Green. Een bijzonder initiatief met John Bijl aan het roer, maar de plek was tijdelijk en toen de definitieve invulling (nieuwe woningen) van het terrein dichterbij kwam, moesten de tuinbakken helaas weg. “Zo’n 200 mensen waren actief betrokken bij de stadslandbouw. Niet alleen uit Wyckerpoort en Wittevrouwenveld, ook uit Nazareth en zelfs uit Limmel. Dagelijks werd er getuinierd, er waren bijen en kippen.” 

Was het verlate KPN-terrein wellicht een geschikte nieuwe plek? Al jaren vinden er verkenningen en gesprekken plaats voor de definitieve invulling van dit terrein, maar het lijkt nog wel even te duren voordat dit realiteit wordt. ViRiX projectontwikkeling uit België is momenteel eigenaar. De buurtnetwerken van Wyckerpoort en Wittevrouwenveld trokken gezamenlijk de stoute schoenen aan en stelde zijn idee voor. “De betrokkenen waren meteen enthousiast. We konden als het ware morgen al beginnen!” Dat was goed nieuws. Vrijdag 2 april werden alle nodige handtekeningen gezet.

Aan de slag

“De komende drie jaar mogen we hier aan de slag”, vertelt Wiel enthousiast. “De oude kelder van het KPN-gebouw en de muren die er nog staan, noemen wij ‘de bak’. Hier kunnen we een tuin op maken - vergelijkbaar met de bakken van John - een verblijfruimte en een serre om te kweken. We richten het zo in dat we het eventueel over een paar jaar weer kunnen verhuizen.” Het gebied eromheen heeft hij al samen met Peter Alblas en Nelle Driessen van CNME Maastricht verkend. “Zij zagen allemaal prachtige planten die je normaal alleen in een potje van Dr. Vogel vindt. Die willen ze graag behouden en ze zullen ons geregeld voorzien van advies.” Ook het Projectbureau A2 Maastricht ondersteunt het tijdelijke buurtinitiatief en heeft een helpende hand toegestoken. Zo komen er straks zonnepanelen op de blokhut, waar de tuinders gezellig kunnen verblijven. “De betonnen bunker die er nu nog staat, willen we laten aankleden door kunstenaars. En op de strook ernaast kunnen speeltoestellen en een beweegtuin komen.”

Helpende handen gezocht

Ondanks het winterse weer gaat nu de schep in de grond. Het terrein wordt gelijk gemaakt, de bakken worden geplaatst. Naast financiering kunnen ze ook nog genoeg helpende handen gebruiken. “De vrijwilligers van 50|50 B-Green staan al te popelen om te beginnen, maar we kunnen altijd meer hulp gebruiken.” Of je nu groene vingers hebt of niet: iedereen is welkom. 

 

Foto's: Bert Janssen