29 april 2020

Creativiteit tijdens corona (inclusief 8 tips!)

Niet alleen de scholen zijn dicht door corona. Ook het jeugdwerk, de knutselclubs en andere kunstzinnige activiteiten zijn tijdelijk gestopt. Hoe zorg je toch voor de nodige creativiteit in deze thuisblijfweken? We gingen langs bij het Brede Spoor, de Kunstketel en de Happy Kids voor de nodige tips.

Filmpjes, linkjes en zelf muziek maken

“Het mooie aan deze coronacrisis is dat kinderen nu veel meer buiten spelen”, stelt Marijk Greweldinger van het Brede Spoor. “Daar leren ze ontzettend veel. En de meesten genieten ervan om lekker veel bij papa en mama te zijn.” Zelf moest ze haar poorten sluiten. De lessen over taal, muziek, beweging en beeld werden afgezegd. Dat voelde in het begin een beetje ongemakkelijk. Inmiddels heeft ze online opdrachten samengesteld. “Ik maak filmpjes, stuur linkjes en vertel hoe kinderen bijvoorbeeld met eenvoudige middelen zelf instrumenten kunnen maken.”

Haar twee kinderen die thuis wonen helpen mee. “Mijn zoon is de cameraman en mijn dochter heeft een speciaal programma op de computer om de beelden te bewerken.” De reacties zijn erg positief. “Ik krijg geregeld apps, foto’s of zelfs filmpjes terug. En de ouders kijken vaak mee. Zij vinden het leuk dat ze nu kunnen zien wat voor een lessen hun kinderen krijgen.”

De tips van Marijk

  • Die oude spelletjes van vroeger zijn ideaal om nu samen te doen. Denk aan touwtje springen, stoepranden, hinkelen of elastieken. Je hebt niet veel nodig en je kunt het al met twee of drie mensen spelen. Daarmee oefen je je motoriek en evenwicht bewaren.
  • Verzin opdrachten tijdens een wandeling door de buurt. Spot vogels of luister naar de kikkers in de vijver in het Geusseltpark. Daar zitten zelfs minstens zeven schildpadden. Kun jij ze allemaal vinden? Of kijk eens naar de verkeersborden. In datzelfde Geusseltpark staat nu een ontzettend grappig bord met een eend en haar kuikentjes.
  • Lees samen met je kinderen een boek. Zoals ‘Karlsson op het dak’ van Astrid Lindgren. Erg leuk voor jonge kinderen, maar misschien ook wel voor de ouders.

De troostfee

Een stukje verderop, op de hoek van de Frankenstraat en de Edisonstraat, is de Kunstketel. De plek voor kunsteducatie in de wijk is gesloten, maar zit niet stil. Manon Pachen vertelt: “Als eerste hebben we een groot spandoek beschilderd en opgehangen met een boodschap voor alle mensen. We wilden ze een hart onder de riem steken in deze lastige tijd.” Ernaast staat een kleurrijke dame. Ze heeft een rok van bloemen en blaast hartjes de lucht in. Het is de troostfee. Ze verspreid een hartverwarmende boodschap. “We zagen tijdens een rondje door de buurt een van de moeders van de Kunstketel zo’n troostfee op haar eigen raam maken. Ik dacht: dat wil ik ook! We hebben haar gevraagd om een werkbeschrijving te maken, zodat anderen het zelf thuis kunnen namaken om ook op hun raam te plakken.” Via Trajekt hebben al veel gezinnen de werkbeschrijving ontvangen. En zo verschijnen langzaam steeds meer troostfeeën in het straatbeeld. Zelfs op Facebook zijn ze al gespot. De Happy Kids van Trajekt hebben er inmiddels een speurtocht van gemaakt.

De Troostfee op het raam van de Kunstketel.

De tips van Manon

  • Zie deze periode als een tijd waarin je eindelijk de tijd krijgt om nieuwe dingen te proberen. Ga iets maken, bakken, koken. Straks als het voorbij is, moeten we weer allemaal rennen. Zo gaan de Marokkaanse moeders hier in de buurt hun recepten bundelen tot een kookboek, inclusief foto’s van de gerechten.
  • Ga niet bij de pakken neerzitten. Nu is de mogelijkheid om iets leuks te gaan doen. Creativiteit helpt je overeind te blijven, dus ga aan de slag. Zo krijg je vanzelf ook weer een ritme, anders gaan alle dagen zo op elkaar lijken en verpieter je thuis.

Online en offline

Sjef Zwackhaelen van Trajekt heeft het er niet rustiger op gekregen sinds de coronacrisis. Het jeugdwerk is tegelijkertijd met het dichtgaan van de scholen gestopt. “Maar we hebben inmiddels een heel programma online gemaakt. Iedere ochtend staat er een sportieve opdracht voor de kinderen klaar. ’s Avonds spelen we Prijs je Rijk: voor het oplossen van een puzzel krijgt de winnaar een prijs. We hebben live contact met jongeren via Crazy Games en elke vrijdag organiseren we een kennisquiz.”

Voor de allerjongsten brengt Sjef en zijn team wekelijks een werkboekje rond. “Daarin staat raadseltjes, kleurplaten, maar ook tips en tricks voor de ouders. Hoe praat je bijvoorbeeld met je kinderen over corona, zonder dat ze bang worden?” Sjef gebruikte het adressenbestand van de Happy Kids, maar het initiatief sprak zich rond en ondertussen worden zo’n 200 brievenbussen gevuld met de vrolijke boekjes.

“We maken geregeld een wandeling door de wijk om te kijken of alles goed verloopt. Sommige jongeren vinden het moeilijk om thuis te blijven en de regels in acht te nemen. Met hen gaan we dan het gesprek aan. En ik bel een keer per week met gezinnen waarvan ik weet dat ze het soms lastig hebben. Het is een hele andere manier van werken geworden.”

De tips van Sjef

  • Hou je dagritme aan van school. Dadelijk gaat de wekker weer vroeg af en dan moet je heel erg wennen als je nu elke dag tot 11.00 uitslaapt.
  • Sla door de week geen dag over met schoolwerk, want dat betekent een dag achterstand. Dat zul je ooit moeten inhalen.