26 maart 2020

De Buurderij: boodschappen op gepaste afstand

Bij de Buurderij bestelt u online boodschappen rechtstreeks bij de boer. U kiest vervolgens uw afhaalmoment en ontmoet tijdens het ophalen meteen de producent. Tijdens de coronacrisis heeft de Buurderij een oplossing gevonden om ervoor te zorgen dat iedereen toch veilig zijn of haar boodschappen kan krijgen.

Boer en buurt

De missie van de Buurderij is boeren en buren dichter bij elkaar brengen, maar in deze coronatijd moeten we juist 1½ meter afstand houden en liefst zoveel mogelijk binnenshuis blijven. “Daarom hebben we het volgende bedacht”, vertelt coördinator Yvonne Velthuis. “Mensen bestelden sowieso al online. Daar kunnen ze ook betalen. Wanneer ze de bestelling hier komen ophalen, gaan ze niet zoals gewoonlijk van boer tot boer, maar staat hun pakket al klaar in een kratje. Wij geven dan aan welke voor hun is. Dat doen we op gepaste afstand. Het ontmoeten van de producent gaat nu helaas verloren, maar dat komt straks wel weer.” Juist nu hebben mensen behoefte aan vers en gezond eten en dat willen we graag blijven aanbieden. De Buurderij denkt ook aan de mensen die in de risicogroep vallen of ziek zijn: “Die pakketten brengen we naar de mensen thuis.” Ook dan wordt direct contact vermeden.

Verspreid

Sinds april 2019 zit de Buurderij in het Groene Loper Lab, in de voormalige Theresiaschool. Het Groene Loper Lab is een plek vol met uiteenlopende initiatieven. Ze inspireren elkaar, er wordt geëxperimenteerd en er ontstaan geregeld nieuwe ideeën. “Toen we hier net zaten, hadden we één ophaalmoment op woensdag van 17.00 tot 18.00 uur. Voor sommige mensen was dat een onhandig tijdstip. Daarom kun je nu ook op donderdag tussen 13.30 en 16.30 uur langskomen. Dat heet de Mini-Buurderij.” Dat komt tijdens de coronacrisis goed uit. De buren kunnen nu verspreid hun boodschappen komen halen.

Toekomst

Ondanks de rare tijd waar we nu in zitten, is Yvonne tevreden over hun nieuwe onderkomen in het Groene Loper Lab. Er wordt ondertussen ook aan de toekomst gedacht: “We hebben een mooi binnenplein waar we ook buiten kunnen staan met de boeren. En wellicht kunnen we een keertje aan de voorkant van het gebouw, aan de Groene Loper een markt organiseren. Dat is ook leuk voor de nieuwe bewoners die aan de overkant komen te wonen.”