19 mei 2020

De Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk in coronatijden

Hoe gaat het met de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk in Wittevrouwenveld in deze bizarre coronatijden? Zijn er nog diensten? Hoe was Pasen? En is er straks wel een feest voor de communicantjes? We vroegen het aan pastoor Mattie Jeukens.

De diensten

“Met onze diensten gaat het prima”, begint Mattie. “We blijven onze vieringen doen zonder mensen in de kerk. We hebben ze zelfs uitgebreid door ook op donderdag en vrijdag een eucharistieviering te houden.” De diensten zijn online te volgen en terug te zien via www.kerkdienstgemist.nl. “Het snelst heb je toegang via onze parochiewebsite www.kerkkomnou.nl”, weet hij. “Daar kun je de dienst meteen aanklikken. Zo zijn we toch verbonden met de mensen thuis en kunnen we hen blijven bemoedigen.” Waar gaan de vieringen over? “We besteden nu speciaal aandacht aan verschillende Marialiederen. Meimaand is immers Mariamaand. We hebben elke 1 à 2 dagen een nieuw Marialied in de viering. Daar krijg ik leuke reacties op en vragen om liederen toe te sturen.” Heeft u het ook over corona met de parochianen? “Jazeker. Ik bid geregeld het speciale gebed dat van de bisschoppenconferentie is gekomen. Maar ik heb het gevoel dat mensen het gelaten over zich heen laten komen. Op een enkele kritische noot na.”

Pasen

Met Pasen gebeurde er iets bijzonders. Mattie vulde samen met Trajekt, Quiet Community Maastricht, de Kunstketel en Match Maastricht paastasjes voor parochianen en mensen die iets extra's kunnen gebruiken. “Dit was een prachtig en spontaan idee van Manon Pachen”, laat de pastoor enthousiast weten. “Normaal trakteren we de mensen na de mis op Tweede Paasdag op advocaat met slagroom. Dat ging nu niet en Manon wilde iets anders bieden. Samen met Linda, Jeroen en vele anderen heeft ze dit op touw gezet.” Wat zat er eigenlijk allemaal in de paastasjes? “Een heerlijk Paasbrood, koekjes, paaseieren, chocolade en zelfs een winkelbon en een mooie kaart ter bemoediging. Gewoon dingen waar je blij van wordt.”

Open deur

Als je nu over de Groene Loper wandelt, kun je vaak zo de kerk inkijken. “Dat klopt. We zetten bij mooi weer de deuren helemaal open, zodat de mensen vanaf de Groene Loper zien dat de kerk open is.” Dat mensen dit opvalt, merkt Mattie meteen. “Er worden heel wat meer kaarsen gebrand. Soms, als ik bij de Mariakapel binnenloop, ontmoet ik bekenden én onbekenden. Dan hebben we een praatje over van alles en nog wat. Meestal besluiten we met de verzuchting dat het rare tijden zijn. Dat we geluk hebben met het mooie weer en dat we pin moeten houden.”

Mondkapjes

Door corona raakt de parochie haar inkomsten kwijt. Daar hebben enkele parochianen wat op gevonden. “Enkele dames maken mondkapjes. Die kunnen mensen dan telefonisch bestellen via 043 - 363 43 48. Ze kosten €3,50 per stuk, drie voor €10,-. De opbrengst is voor de parochie.” Het loopt inmiddels geweldig, aldus Mattie. “Er kwam ook een kritische vraag: of we niet beter gratis mondkapjes voor de zorg konden maken? Maar zij hebben andere kapjes nodig. De onze zijn wel volgens de voorschriften van de overheid gemaakt, maar mogen niet gebruikt worden door het zorgpersoneel. Het voordeel is dat je onze mondkapjes kunt wassen. De prijs zit niet in de uren van de dames, zij doen dit puur om de kerk te helpen. We zoeken trouwens nog vrijwilligers die komen helpen met het naaien van de mondkapjes.”

Social media

Mattie is ook actief op social media. “Elke woensdag is er van 20.00 tot 20.20 uur een bespreking van een psalm uit de bijbel. Dit is digitaal te volgen via www.kerkdienstgemist.nl” legt hij uit. “Via de WhatsApp van het nummer 06 - 51 91 02 17 kun je vragen stellen of commentaar geven. De psalm wordt telkens op maandag gepubliceerd op mijn Facebookpagina en die van de parochie. Daar kunnen mensen ook al commentaar geven.” Vanaf woensdag 20 mei gaat hij hiermee beginnen. “Dat is de dag waarop eigenlijk de relikwieën van Bernadette, aan wie Maria in Lourdes is verschenen, naar onze kerk zouden komen. Door de coronacrisis is dat nu niet mogelijk.” 

Geen Eerste Communie, wel dauwtrappen

Het lijkt alsof Mattie een weg heeft gevonden in deze coronatijd. “Wat ik wel pijnlijk vind is dat het feest van de Eerste Communie op donderdag 21 mei, Hemelvaartsdag, niet door kan gaan. Maar misschien kunnen we dat wel vieren op zondag 27 september.” Wordt er iets anders georganiseerd op 21 mei? “Daar had ik nog niet aan gedacht”, reageert hij. “Maar je brengt me op een idee. Het zou heel goed zijn iets te doen die dag, want vooral voor de kinderen is het echt erg dat deze viering niet doorgaat. Nu hadden zij echt een keer het stralende middelpunt mogen zijn.”

Even later laat Mattie weten: “We gaan dauwtrappen met Hemelvaart! Ken je dat? ’s Morgens vroeg uit de veren voor een mooie wandeling over de Groene Loper. We lopen vanaf de kerk naar Vaeshartelt en weer terug. Een beetje vlotte wandelaar redt dat in anderhalf uur, maar dat is ieder voor zich natuurlijk. Vanaf 8.45 kan iedereen een kopje koffie in de kerk komen drinken. En om 10.00 beginnen de voorbereidingen voor de digitale mis en verkopen we mondkapjes.”

Foto: Aron Nijs