3 april 2020

Fysio043 en LEEF! over gezond leven tijdens de coronacrisis

Door corona zitten we thuis. We werken aan de keukentafel, de kinderen volgen hun lessen online. We moeten zoveel mogelijk thuisblijven. Bewegen schiet er dan nog wel eens bij in. Hoe kunnen we dan wel nog gezond leven? We vroegen het aan Ed Sassen van Fysio043 en Chantal Peeters van LEEF! Therapeutisch Centrum.

Foto: Aron Nijs

Prikkels

Aan het Oranjeplein, met uitzicht op de Groene Loper, ligt LEEF! Therapeutisch Centrum. Chantal is manueel neurotherapeut. “Ik behandel mensen die overprikkeld zijn. Dat doe ik niet alleen. We zijn een multidisciplinair centrum. Er werken ook een fysiotherapeut, een diëtist en je kunt bij ons floaten. In de floatkamer wordt je totaal ontprikkelt doordat je vanzelf blijft drijven. Net als in de dode zee door de grote hoeveelheid magnesiumzout. Je krijgt er geen prikkels van licht en geluid.” Door corona is het centrum nu dicht. “Anderhalve meter afstand houden is niet altijd mogelijk. De fysiotherapeut kan beeldbellen, de diëtist doet haar gesprekken telefonisch. Het wel moeilijk. We zijn zo gewend om echt contact met mensen te hebben.”      

Train je brein

Welke tips heeft Chantal voor mensen die nu thuis zitten? “Beweging is natuurlijk belangrijk, maar je moet niet alleen je lichaam, maar ook je brein trainen. Dat kun je combineren. Door bijvoorbeeld memory te spelen en telkens een oefening te doen als je twee dezelfde plaatjes hebt.” De wereld om ons heen is veranderd. Besmettingsgevaar, veel nieuws en kinderen die thuis naar school gaan. Dan is het belangrijk om te herstellen, aldus Chantal. “Vooral in drukke gezinnen is het goed om af en toe een momentje voor jezelf te hebben. Even niks. Sta bijvoorbeeld een paar minuten langer onder de douche of ga lekker in bad. Ga wandelen in het bos, luister fijne muziek of zit met een boekje in de zon. Kinderen zitten nu veel meer achter de computer, zoeken contact met leeftijdsgenootjes via social media. Dus ga met je puber af en toe even naar buiten, samen een balletje trappen.”

Online

In de Frankenstraat zit Fysio043. Fysiotherapeut Ed Sassen heeft ook de deuren moeten sluiten. “We mogen alleen in uiterste gevallen mensen behandelen. Met beschermmiddelen aan. We zien mensen veelal via de telefoon en video. Dat loopt goed. Straks ga ik de oefenschema’s bij de mensen in de brievenbus duwen. Het is ook een kwestie van omdenken, denken in mogelijkheden.” Voor de coronacrisis was Ed al druk met e-health: behandelingen via internet. Dat komt nu in een stroomversnelling. “We maken wekelijks videofilmpjes die we online zetten, zodat mensen thuis aan de slag kunnen. Wij kijken dan via FaceTime mee, geven instructies en kunnen bijsturen. De tijd dat de fysiotherapeut zijn patiënten voornamelijk aanraakte ligt ver achter ons.” Binnenkort staan er ook filmpjes op de website en Facebookpagina van Fysio043 met oefeningen en advies voor iedereen.

Zon en verse voeding

Heeft Ed nog tips voor thuiszitters? “We mogen nog gewoon naar buiten. De zon zorgt voor de nodige vitamine. Als je gaat wandelen, wandel 20 minuten stevig door en ga niet slenteren. Als je thuiswerkt, zet de kookwekker op een half uurtje en ga dan eventjes lopen. Een rondje om je huis, even de trap op en neer. Dan word je eveneens actiever in je hoofd. Zorg dat je geregeld moet opstaan. Voor de printer bijvoorbeeld. Dus zet niet alles dichtbij.” Na al dat gehamster vreest Ed dat iedereen met name de diepvries heeft gevuld. “Blijf op je voeding letten. Eet verse groente en fruit, af en toe een eitje, noten en zaden zijn er volop in de winkel.” Wie toch lichamelijke klachten ervaart, moet niet te lang wachten. “We doen wel nog gewoon telefonische intakes en geven mensen graag advies.”