8 april 2020

Geen terrasjes aan de Groene Loper, maar het werk gaat door - deel 1

Sinds 14 maart zijn alle horecagelegenheden dicht vanwege het coronavirus. Geen terrasjes meer aan de Groene Loper dus. Hoe gaat het met de verschillende restaurants? Hebben zij alternatieve manieren gevonden om hun klanten alsnog te bedienen? We belden eens met Bistrot On Top en Talentino de Greune Luiper.

Maaltijdbezorging ‘Wat de pot schaft’

“Het was een rare gewaarwording”, vertelt Eugenie Verhey van Bistrot On Top. “Ik mis mijn klanten en krijg geregeld hartverwarmende berichtjes. Tegelijkertijd zie je de natuur herleven. Je hoort de vogels fluiten.” Ook de catering van Eugenie en haar man Joep is gestopt. Evenementen en feesten werden afgezegd. Daarom zijn ze met maaltijdbezorging begonnen. “Speciaal voor oudere mensen die niet naar de supermarkt durven”, legt Eugenie uit. “Het heet ‘Wat de pot schaft’. We bezorgen drie keer per week een maaltijd die ze gemakkelijk kunnen opwarmen. Dat is voor sommige mensen wat veel. Dan kunnen ze het bewaren, invriezen of doneren via bijvoorbeeld Wehelpen.nl of aan het Ronald McDonald huis. Deze ouders zijn bang om boodschappen te doen en besmet te raken waarna ze niet meer bij hun zieke kind kunnen.” Zo blijft het stel achter On Top toch bezig. “Of ik nu chili kook voor 5 mensen of voor 13. Ik doe het graag, al is het allemaal liefdewerk oud papier.”

Bistrot On Top krijgt talloze bestellingen, donaties en hartverwarmende reacties. De paasbrunch en -menu's waren razendsnel uitverkocht en bestellers delen volop foto's. Mooi om te zien! (Foto: Facebook Bistrot On Top)

Brood, gebak en töpkes

Aan de overkant staan opgestapelde stoelen en tafels. Stadstaverne Talentino de Greune Luiper is gesloten. “We leveren nog altijd brood aan het MUMC+. Daarom hebben we besloten om de Brooderie aan de Groene Loper wel open te houden”, legt coördinator Philippe Gijselaers uit.

De Brooderie van Talentino de Greune Luiper (fotograaf: Jonathan Vos)

Philippe: “Mensen kunnen terecht voor brood, gebak, broodjes to go, net zoals altijd. In de keuken staan nog maar twee mensen, op voldoende afstand van elkaar. We hebben nu namelijk töpkes, kleine emmertjes, met zuurvlees, kippenragout of saté om mee te nemen.” De Talenten die normaal bij de Greune Luiper werken, zitten nu thuis. “Voor hun is dit een grote verandering. We hebben als Talent nog altijd een zorgplicht. Daarom houden we per Skype en telefoon dagelijks contact met ze om mee te denken over hun dagbesteding. Ik vind het leuk om te zien dat ze onderling ook contact zoeken met elkaar.”

De volgende keer bellen we met eethuis Farèn en Zazou in de Frankenstraat. En we zijn benieuwd hoe het met De Kokerel gaat.

Kent u een horecazaak in de omgeving van de Groene Loper die graag wil vertellen hoe zij zich redden in deze tijden? Geef het dan door via info@a2maastricht.nl.