23 juli 2020

Geschiedschrijving door de lens

“Elke foto is een klein verhaaltje”, zegt Bert Janssen. De freelance fotograaf bladert door een selectie van zijn werk. Vanaf februari 2020 legt hij de nieuwbouwfase van de Groene Loper vast. Niet enkel de bouwstenen, maar ook de sfeer, de mensen, het tijdsbeeld. “Ik noem het sociaal-realistisch. Later kijken we de foto’s terug en denken: oh ja, zo was het toen.”

Een blik vanaf de steiger op de boombogen

Doorkijkjes

Bert kent het gebied van de Groene Loper inmiddels op zijn duimpje. “Ik ben destijds gevraagd om de tunnelbouw te fotograferen en was een van de vaste fotografen die jarenlang bijzondere momenten hebben vastgelegd.” Nu er aan de Groene Loper gebouwd wordt, pakt hij het fototoestel – op verzoek van Projectbureau A2 - weer ter hand. “Ik maak meestal een keer per anderhalve week foto’s op meerdere plekken, op verschillende tijdstippen.” Dankzij het contact met de opzichter van de bouwplaatsen, komt hij op plekken die voor velen verborgen blijven. Een blik vanaf de steiger op de boombogen of de Lourdeskerk. Het zijn doorkijkjes die over enkele jaren alleen voor de nieuwe bewoners zijn weggelegd.

 

Blik vanaf de steiger op de Lourdeskerk

Zichtlijnen, kijkrichtingen en tijdsbeelden 

“Ik let op de verschillende zichtlijnen en kijkrichtingen. Bijvoorbeeld op de kruisingen. Die veranderen ontzettend snel. Je ziet nu de voormalige boksschool vanaf de Voltastraat. Dat is na de bouw niet meer het geval.” Bert laat een foto zien van het storten van beton.
 

Storten van beton

Maar er gebeurt meer: voorbijgangers staan te kijken, op veilige afstand van elkaar. De bomen kleuren al groen, volle wolken tegen een blauwe lucht. “Ik maak bewust bepaalde keuzes. Waar een andere fotograaf misschien een bouwkeet niet op de foto zet, laat ik het er wel op staan. Dat hoort bij de tijd en komt nooit meer terug.” We bekijken een foto van de ANWB-flat bij nacht. Achter elk raam schijnt ander licht. Er staat een groot bord op de voorgrond met de anderhalvemeterregel erop. “Dit was tijdens het begin van de lockdown. Ook dat is een tijdsbeeld.”

 

ANWB-flat bij nacht: achter elk raam schijnt ander licht

Anders kijken

Door de foto’s ga je anders naar de omgeving van de Groene Loper kijken. Eigenlijk is dat KPN-terrein best interessant om te zien. En waren die ene rij huizen altijd al zo mooi? Sommige beelden zijn inmiddels al compleet anders. “Ik probeer die verandering zo goed mogelijk vast te leggen. De vrijheid die mij gegeven wordt bij deze opdracht, vind ik fijn. Hierdoor kan ik ook mijn eigen kijken op de Groene Loper tonen. Het is een soort geschiedschrijving. Misschien gaan mensen daardoor zien hoe mooi het al is, nog los van wat er nog allemaal komen gaat. Kijk naar wat je nu ziet en waardeer het.” Vooralsnog heeft de fotograaf geen concrete plannen voor zijn materiaal. “Ik heb inmiddels zo’n 600 foto’s gemaakt. Ze kunnen breed gebruikt worden. Maar misschien dat we over een jaar een selectie maken voor een expositie of een boek.”

 

Foto's: Bert Janssen