5 juni 2020

Kinderkleren ruilen in tijden van corona

Door corona konden de ruilmiddagen van Krijg de Kleertjes in de Theresiaschool niet doorgaan. Nu langzaam weer het een en ander wordt opgestart, opent ook initiatiefneemster Marlies Swinkels haar deuren. “Ik heb echt zin om weer te beginnen!” Zaterdag 13 juni is de eerste ruilmiddag. Mét coronaspelregels.

Online ruilen

Krijg de Kleertjes is al sinds de zomer van 2017 actief in het Werkhuis, maar vanaf februari dit jaar te vinden in het Groene Loper Lab. De westvleugel, zoals Marlies het zelf noemt. Wat is Krijg de Kleertjes precies? “Bij ons kun je kinderkleding ruilen. Zo krijgt alles een nieuw leven. Kinderen ontgroeien alles zo snel. Weggooien vind ik echt zonde van de grondstoffen en het geld.” Krijg de Kleertjes is een landelijk initiatief en kent ook een online versie. Door de coronacrisis wordt hier volop gebruik van gemaakt. De maandelijkse fysieke ruilmiddag, elke tweede woensdag van de week, kon namelijk niet meer doorgaan. “Het was erg stil de afgelopen tijd. Ik postte af en toe een berichtje op onze Facebook-pagina, maar meer ook niet. Alles gebeurde online.”

Een prettige plek

Hoe is Marlies eigenlijk terechtgekomen in de Theresiaschool? “De keuze was heel praktisch. Ik woonde destijds in Wittevrouwenveld en bij ons thuis was geen ruimte voor het opslaan van alle spullen. Ik kende het Werkhuis en heb toen de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ze een plekje voor me hadden.” Sinds februari zit Krijg de Kleertjes een paar deuren verder. “In het Werkhuis zaten we in het tekenlokaal en moesten ouders de trap op. Met een kinderwagen is dat niet zo handig. We wilden graag verhuizen en toen hoorde ik over het Groene Loper Lab. Deze plek voelt heel prettig. Ik krijg alle ruimte, er hangt een fijne sfeer. Het is ook wel spannend. Er wordt hier een compleet nieuwe wijk gebouwd en ik ben benieuwd naar de toekomst. Welke impuls gaat dit gebied krijgen?”

Van woensdag naar zaterdag

13 juni is er dus weer sinds lange tijd een fysieke ruilmiddag in het voormalige schoolgebouw. Op een zaterdag deze keer. “Klopt. Ik kreeg geregeld de vraag van mensen of het ook een keertje in het weekend kon. Die woensdag was destijds gekozen uit praktische overwegingen: de kinderen hebben ’s middags vrij en ik kan het combineren met mijn werk. Maar voor sommigen is juist de zaterdag een ideaal moment.” In de toekomst zijn de ruilmiddagen weer op woensdag. “Misschien doe ik het dan nog een keertje in de herfst op een zaterdag. Dat ligt een beetje aan de reacties.”

Coronaspelregels

Er gelden wel enkele spelregels. Spontaan langskomen is er helaas niet bij. Ruilers kunnen zich aanmelden via Facebook of per mail door te mailen naar kdkmaastricht@gmail.com. “Ze moeten even laten weten welke maat ze nodig hebben, of het voor een jongen of meisje is en met hoeveel mensen ze komen. Dan kan ik ze inplannen. Zo zorg ik ervoor dat er niet twee mensen tegelijk in dezelfde doos staan te zoeken.” Er moet natuurlijk ter plekke voldoende afstand gehouden worden. En oneindig snuffelen kan niet meer. “Je krijgt een half uur de tijd, maar dat is meestal wel voldoende.” Marlies kijkt uit naar de 13e. “Ik heb er echt zin in. Als het mooi weer is kunnen we misschien wel buiten gaan zitten. Daar is ook meer ruimte.”

Hou de Facebookpagina van Krijg de Kleertjes Maastricht in de gaten voor meer nieuwtjes en de spelregels.