19 juli 2020

Makana Movement: een krachtige beweging

De Groene Loper wordt steeds gezonder. Sinds 1 juli heeft Izaac Kaitjily (28) de deuren geopend van zijn Makana Movement. Aan de Scharnerweg 135A werd vroeger antiek verkocht, nu wordt er gesport.

Hardop dromen

Als je bij Makana Movement binnenkomt, waan je je eerst nog eventjes in een jarendertigwoning. Daarna stap je een wereld binnen van fitnessapparaten, strakke witte wanden en stoere schuifdeuren. Hier en daar zijn nog originele elementen te vinden, zoals een mooie tegelvloer en glas-in-lood. “We hebben flink gesloopt”, vertelt Izaac. “Dankzij mijn supportnetwerk van familie en vrienden hebben we het meeste zelf kunnen doen.” Toen de kans zich voordeed om de ruimte te huren, bedacht Izaac zich niet lang. “Ik woon zelf enkele deuren verder. Via via hoorde ik dat de mensen van de antiekzaak ermee gingen stoppen.” Met datzelfde supportnetwerk besprak hij zijn ideeën. “Het is fijn als je mensen om je heen hebt waarmee je hardop kunt dromen.”

De voormalige antiekzaak.

Vanaf nul 

Die droom begon zo’n tweeëneenhalf jaar geleden. Op het einde van zijn studie aan de sporthogeschool en na jaren werkervaring als fitnessinstructeur stopte Izaac met beiden. “Ik wilde nadenken over wat ik nu precies wilde. Via het UWV volgde ik diverse cursussen rondom zelfstandig ondernemerschap. Ik kreeg de kans om iets zelf en helemaal vanaf nul op te bouwen.” Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel als personal trainer. Via zijn netwerk kreeg hij klanten en organiseerde bootcamps in de buitenlucht. Makana Movement was geboren. De naam? “Het betekent ‘krachtig’ in het Saparuaans, de oertaal van het geboorte-eiland van mijn opa en oma. Aangezien ik functionele krachttraining geef, paste dat perfect.” En Movement? “Dat slaat enerzijds op beweging, maar ook op mijn doel om een community op te bouwen. Ik ben opgegroeid in een hechte familie en vriendengroep. Dat hoop ik met mijn bedrijf ook te bereiken. Dat iedereen vanuit zijn eigen kracht een bijdrage kan leveren aan de community.” Dankzij het lege pand aan de Scharnerweg heeft de droom van Izaac nu ook een adres.

Izaac en zijn supportnetwerk hebben de boel flink verbouwd.

Sporten aan de Groene Loper

“De mogelijkheden in dit gebied zijn enorm”, vertelt Izaac enthousiast. “Ik ben in gesprek met mijn buurvrouw van On Top. Misschien kunnen we hier in de toekomst hun hapjes of shakes aanbieden als extra dienst. Ik vind het belangrijk om met lokale partners samen te werken. Er zijn genoeg fysiotherapeuten in de buurt, hiernaast zit een yogapraktijk, gezondheid leeft nu ontzettend.” Hij ervaart al die verschillende ondernemers niet als concurrentie. “Ik zie het als een ecosysteem, dat moet samen groeien. De interesses van mensen zijn zo divers en veranderen constant. Onderling kunnen we elkaar alleen maar versterken.” De ligging vindt hij ideaal. “Ik woon drie deuren verder, het park ligt om de hoek, het station en de bushalte is in de buurt. Wat wil je nog meer?”