28 februari 2019

Nieuwe energie opdoen voor je eigen huis?

Afgelopen jaar is er enorm veel gebeurd in het Enexishuis Limburg, het voormalige schakelstation aan de Groene Loper. We gingen op bezoek bij Mireille Steegh in dit voorbeeldhuis van duurzaamheid.

Binnenwandelen

Ruim een jaar na de opening en Mireille heeft een heel divers publiek voorbij zien komen. “Van scholen, woningcorporaties en architecten tot toeristen, gezinnen en verenigingen.” Tegenwoordig is het Enexis Huis Limburg op woensdag- en vrijdagmiddag geopend en één keer in de twee weken op zaterdag. Op die momenten kunnen mensen gewoon binnen wandelen. Voor groepen worden afspraken op maat gemaakt.

Meedoen

“Tijdens de events op de Groene Loper komen mensen geregeld bij ons naar binnen.” Enexis Groep is hoofdsponsor van de Groene Loper Run die ook dit jaar weer plaats vindt op tweede Paasdag (22 april). Mireille mocht vorig jaar zelfs het startschot geven voor een van de afstanden. Maar er is meer. “Vorig jaar deden we mee aan de Dag van de Architectuur en Open Monumentendag. Zo krijg je weer heel ander publiek in huis.” Die samenwerking met partners in de regio hoopt Mireille dit jaar vast te houden.

De hele dag

Het Enexis Huis Limburg was eerder ook de standplaats van de ANWB elektrisch rijden testdag. “Mensen konden die dag kennis maken met elektrische auto’s. We hebben hier natuurlijk laadpunten staan, dus dat was perfect. Een gezin is de hele dag gebleven. Met name de zoon was erg milieubewust. Hij attendeerde bijvoorbeeld zijn ouders thuis geregeld op een aangebleven lamp. Zijn moeder vond het soms wat te ver gaan”, lacht Mireille.

Een duurzame krekel

Speciaal voor de nieuwe generatie is er een energiespeurtocht gemaakt. “Kinderen kunnen door het hele huis vragen beantwoorden en invullen op een kaart. Daarna kunnen ze een code kraken om uiteindelijk de oplossing te vinden.” De winnaar krijgt een speelgoedkrekel die dankzij een mini-zonnepaneel kan springen.

Veel mogelijk

Mireille krijgt eveneens toeristen over de vloer. “Zij hebben vroeger de A2 gezien en verbazen zich erover hoe het nu geworden is. Ik vind het zelf ook heerlijk om te zien hoe mooi het eruit ziet.” Voor de toekomst heeft ze allerlei ideeën. “Er komt een Duurzame Huizenroute waar we natuurlijk aan meedoen. En ik denk na over themazaterdagen. Over warmtepompen bijvoorbeeld of duurzaam eten. Er is nog zo veel mogelijk!”