Ontdek de verscheidenheid van de Groene Loper

Door de realisatie van de A2-tunnel is bovengronds een nieuw stuk stad ontstaan. Tussen Geusselt en Europaplein is een ruim opgezet openbaar gebied ingericht, met een breedte van zo’n 30 meter van trottoir tot trottoir. Het gebied bestaat uit een wandel- en fietsstrook met aan weerszijden een groene zone, daarnaast een rijstrook voor bestemmingsverkeer, parkeerruimte en een trottoir. Dat is het standaard dwarsprofiel van de Groene Loper in de stad. Maar de Groene Loper is niet overal hetzelfde.

Foto's: Fred Berghmans

Op dit technische profiel van de Groene Loper ziet u het standaard dwarsprofiel. U ziet de basisafmetingen van de parkeer-, rij- en groenstroken en van de gele middenzone. Het totale profiel van trottoir tot trottoir heeft een breedte van zo’n 30 meter.


De Groene Loper tussen Voltastraat en Geusselt. Hier is het standaardprofiel van de Groene Loper in de stad te zien.


Ter hoogte van de Nassaulaan is een variant van het dwarsprofiel te zien. Hier ligt de gele middenzone meer naar het oosten en in het midden is een brede groenstrook aangelegd. Deze ruimte is er omdat er aan de linker- en rechterkant al vastgoed aanwezig is.


Blik op de kerktuin van de Lourdeskerk vanaf de Groene Loper. Hier gaat de Groene Loper over in de groene, openbare ruimte voor het kerkgebouw. De kerkmuur van Kunradersteen moest tijdelijk wijken voor de tunnelaanleg en is steen voor steen afgebroken. Alle stenen zijn destijds genummerd, gefotografeerd en op een veilige plek opgeborgen. In het voorjaar van 2016 is de kerkmuur weer minutieus herbouwd.