8 juli 2020

Van directeurswoning naar praktijk voor chiropractie

Hij fietste als kind al geregeld langs “de witte villa” op de Scharnerweg 108. Nu, ruim 30 jaar later, heeft hij er zijn intrek genomen met zijn praktijk ChiroMotion. Chiropractor Maarten Tielen werd twee straten verderop geboren en koos bewust voor deze A-locatie, zoals hij het zelf noemt. “Ik was verliefd op het pand en wilde het graag kopen. En dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Wat een geluk dat we hier zitten.”

De villa, voorafgaand aan de verbouwing.

Een kluis in de behandelkamer

Voor de deur staat vers geplante lavendel, op de kozijnen hangt ‘pas op, nat’ en binnen ruikt het naar nieuw. Het bijzondere pand, op de hoek van de Albert Heijn, heeft zijn oude allure terug en het typische blauwe zonnescherm wordt weer uitgerold. De voormalige directeurswoning stond vroeger op het fabrieksterrein van kachelpijpfabriek Cox-Geelen. Het fabrieksterrein is verdwenen, maar de kluis van de directeur is nog steeds te zien in één van de behandelkamers. Het voorstedelijke landhuis werd ontworpen door architect Gerard Snelder, onder meer bekend van het Provinciehuis en leerling van Gerrit Rietveld. Het Huis Cox-Geelen was acht jaar lang - onder de noemer antikraak - een thuis voor studenten die in de zomer op het dakterras in een kinderbadje genoten van de zon. Tot eind 2018.

‘Dit is mijn droom’

“Ik fietste vanwege de werkzaamheden aan de Groene Loper hier geregeld langs naar mijn oude praktijk en zag dat het pand antikraak was. In de vakantie heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gewoon gebeld met het desbetreffende bedrijf”, vertelt Maarten in zijn nieuwe praktijk. “Ik werd één keer doorverbonden en had meteen de juiste persoon te pakken. Die vond het fantastisch dat hij een ondernemer aan de lijn had en niet een grote projectontwikkelaar.” Maarten bleek het beste bod te hebben gedaan en de keuze viel op hem. “Ik ben er ontzettend blij mee, dit is echt mijn droom.” Een jaar lang werd er flink geklust. Vanwege de monumentale status moest Maarten rekening houden met een aantal elementen. De pui moest in tact blijven, de aanbouw staat los van het originele huis. Een jaar later opende ChiroMotion de deuren. Iedereen met rug-, nek- of hoofdpijnklachten kan er terecht.

Maarten Tielen aan het werk in zijn praktijk.

De beste kwaliteit

Naast vier chiropractors zitten er ook een fysiotherapeut, podotherapeut, diëtist en masseur in het pand. “Op die manier kunnen wij de beste kwaliteit bieden”, legt Maarten uit. “Als iemand rugklachten heeft, kan ik die persoon verder helpen. Maar wellicht moet hij ook oefenen. Dat kan bij de fysiotherapeut, op het kunstgrasveld achter in de tuin van de praktijk.” In zijn kamer hangen ingelijste wielrenshirts van beroemde topsporters die Maarten heeft behandeld. Sport is altijd al een grote interesse geweest van de Maastrichtenaar en inmiddels zijn specialisme. Na het CIOS en de opleiding fysiotherapie vertrok hij naar Engeland voor de universitaire opleiding tot chiropractor. “Ik heb vanaf 2012 met mijn praktijk in de Duitse Poort gezeten. Ik groeide uit mijn oude pand en wilde graag een nieuw pand kopen. Toen dit op mijn pad kwam, dacht ik meteen ‘dit is het gewoon!’.” 

Van de Giro naar de Groene Loper

Speelt de Groene Loper nog een rol in zijn keuze voor deze locatie? “Ik wilde sowieso aan deze kant van de rivier blijven, omdat mijn vorige praktijk hier gevestigd was. Voor grote sporters speelt afstand geen rol, maar voor iemand uit de buurt wel.” Maarten ziet de ontwikkeling die het gebied doormaakt. “Het is een enorme impuls voor de buurt, de groene loper en omgeving, en het ziet er prachtig uit. Dit is nu echt een A-locatie.” Met zijn praktijk wilde hij zichtbaarder worden. Dat is hem hier gelukt. “Het pand valt op, we worden gezien.” De uitstraling van de Groene Loper, met haar vele hardlopers en fietsers, past bij ChiroMotion. Het zijn namelijk niet alleen de beroemde wielrenners van de Tour de France en de Giro d’Italia die Maarten behandelt. “Veel mensen die hier komen, oefenen zelf op de Groene Loper. En die ligt om de hoek.”

Het pand na de verbouwing.