17 juni 2020

Voormalige garage aan Eburonenweg wordt ontwerpstudio Cabin

Het bruist aan de Groene Loper. Overal zijn werkzaamheden en ontstaan nieuwe initiatieven. Ook als je een paar straten verderop kijkt, gebeurt er van alles. Zo zit aan de Eburonenweg 5 ‘Cabin’: de werkplek van architect Luc Garé, modeontwerpster Monique Eillebrecht en tuinarchitect Jacqueline Pieroen-Hoffman. We namen een kijkje in deze voormalige garage.

Van cab naar cabin

De oude garagepoorten aan de straatkant zijn vervangen door ramen met zwarte, stalen kozijnen. In de kelder zie je nog de resten van de smeerput. “En door deze pijpen kwam de benzine en diesel”, vertelt Luc. “Hier heeft vroeger een tijdje een taxibedrijf gezeten. Daar hebben we onze naam op gebaseerd. In Cabin zit het Engelse woord ‘cab’ (taxi) en het woord doet ons denken aan het archetype voor huis waarin het prettig vertoeven is.”  

Loftachtig wonen

Prettig vertoeven is het zeker. In de lange ruimte met grote bureaus zijn Monique en Jacqueline aan het werk. In de hoek staat een oude lockmachine, verderop is een bibliotheek met leestafel, een houtwerkplaats en via de stalen trap in een patio achterin kom je uit op het dakterras. “Ik heb het zo ontworpen dat er gemakkelijk een loftachtige woning van te maken is, met loze leidingen in de muur. We wonen nu boven, maar ik zit regelmatig ’s avonds beneden een boek te lezen. Het is echt een prettige plek.”

Droom

Waarom heeft Luc destijds voor deze locatie gekozen? “Monique en ik woonden eerst in Eijsden. We wilden bescheidener wonen en zochten voor onze ondernemingen een gecombineerde woon-werkruimte in Maastricht. Dat is nu 5 jaar geleden.” Een atelier in de wijk Nazareth en AINSI passeerden de revue. “Jos Geurts van Projectbureau A2 Maastricht attendeerde me toen op deze buurt. We konden deze bedrijfsruimte met bovenwoning met twee huisnummers aan de Eburonenweg kopen van Servatius. Dat leek ons een goede investering.”

Kleuren en geuren

“Ik ken de buurt rondom de Frankenstraat nog van toen ik in aan de kunstacademie in Maastricht studeerde en vind dat er een fijne sfeer hangt. Het doet me een beetje denken aan ‘multi-culti’ Amsterdam, met al die verschillende kleuren en geuren.” Nu de Groene Loper is uitgerold ziet de architect dat het gebied een nieuwe fase in gaat. “Het werkt als een katalysator voor de aangrenzende stadsdelen. Na de verrommeling van voorheen zie je nu duidelijk een opleving. Met name door de verbinding die de Groene Loper tot stand brengt. Een bijkomend voordeel van dit deel van de stad is dat je in het niet-toeristische gedeelte woont, maar toch binnen tien minuten lopen in Wyck bent.”  

Sjoen gedaon

Hoe reageren de mensen uit de Eburonenweg op de nieuwe aanwinst in hun straat? “Ze zijn blij verheugd”, zegt Luc. “Er was lang niks met het pand gedaan, het had een anonieme gevel. Nu het levendig en fris. Dat höbse sjoen gedaon, zeggen ze dan.” Ondertussen is er nog één werkplek over. “We denken erover aan het raam wat voorbeelden van ons werk te laten zien, zodat voorbijgangers een beter idee krijgen van wat hier gebeurt. De Cabin is tevens als galerie ingericht en uitgerust. In de nabije toekomst gaan we ook exposities organiseren.”

 

Foto's: Aron Nijs