13 mei 2020

Zorgvuldig onderhoud voor boombogen

Eventjes leken de grote M-en van de boombogen aan de Groene Loper in W’s te veranderen. Twee fikse stormen zorgden ervoor dat de ijzeren constructies wegzakten. Rob van Woerdekom, een van de zeer toegewijde bomenmannen van de gemeente Maastricht: “Inmiddels is alles hersteld. We hopen nu op een groeizame zomer, zodat over enkele jaren de groene bogen zichtbaar worden.”

Al 25 jaar verzorging

“In februari raasden er twee stormen door het land”, vertelt Rob. Hij is boomtechnisch adviseur bij de gemeente Maastricht. “De stellages zakten daardoor scheef en er ontstond een onveilige situatie. Het Duitse bedrijf dat de hagen heeft gekweekt, is toen langsgekomen en heeft alles netjes hersteld. Eén boog moest compleet vervangen worden.” De kweker kent de groene reuzen al vanaf de eerste sprietjes en heeft ze 25 jaar lang verzorgd. “Ze doen ook regelmatig onderzoek naar de bodem. Hierbij nemen ze monsters om te kijken of we bijvoorbeeld meer of minder moeten bemesten.”

Groeien en snoeien

Heeft het scheefzakken geen gevolgen voor de groei? “Nee, de hagen staan er sinds eind 2017. Ze hebben vooral geïnvesteerd in het vormen van wortels. Een plant kan zijn energie maar in één taak tegelijk stoppen en dat was dus het afgelopen jaar het aanslaan op de nieuwe plek. Nu is het tijd voor groei.” Daar is een goede zomer voor nodig. Misschien eentje die mensen die vakantie hebben niet zo graag zien: niet te warm en met voldoende buien. “Voor de hagen is dat het beste, dan kunnen ze voldoende jong hout maken. Aan het einde van het seizoen kunnen wij ze dan snoeien, want snoeien doet groeien. De takjes die in de boogconstructie zitten, laten we staan. Zo ontstaat langzaam maar zeker die M.” Het duurt nog enkele jaren voordat we een begin gaan zien van de grote letters.

Vertrouwd en bijzonder

De reuzepilaren bij de oversteekplaats Voltastraat – Professor Cobbenhagenstraat en de rotonde aan de Scharnerweg zijn inmiddels een vertrouwd gezicht geworden aan de Groene Loper. “Dit hebben we nergens anders in de publieke ruimte in Maastricht. Dus dat is wel bijzonder. We nemen het onderhoud natuurlijk zeer serieus, want we willen niet dat een van de hagen door het weer of een ziekte kapot gaat. Daarom controleren we regelmatig. Vorig jaar zat er bijvoorbeeld spint in. Dat is een schimmeltje, ontstaan door de droogte. Daar hebben we toen meteen maatregelen voor getroffen.”

Vogels en rupsen

“De hagen zijn mooi dicht gegroeid, waardoor het een ideale plek is voor kleine vogeltjes om te nestelen en onzichtbaar te blijven voor natuurlijke vijanden”, vertelt Rob enthousiast. “Je ziet ook rupsen, kevertjes, wansen. Het is echt een ecologisch hoogstandje.” We moeten nog even wachten op de M van Maastricht of Mussenflat, maar daar trekken de dieren zich niets van aan. Zij leven nu al volop in de groene reuzen.

Fotograaf: Aron Nijs