UPDATE - Wonen in de Gemeenteflat?

Geplaatst op 11 juli 2017

Na restauratie zullen de appartementen opnieuw voor verhuur worden aangeboden. U kunt hiervoor contact opnemen met vb&t Vastgoedmanagement Maastricht via info@vbtgroep.nl of 043 – 350 34 34.Of kijk op de website van vb&t Vastgoedmanagement.

UPDATE - Had het torentje op de Gemeenteflat echt een militair doel ten tijde van de Koude Oorlog?

Geplaatst op 7 juli 2017

Er zijn verschillende oude ‘wachttorentjes’ in en rondom Maastricht zo heeft de Stichting Menno van Coehoorn ons laten weten. Het torentje op de Gemeenteflat was geen toren van het Korps Luchtwachtdienst. Dat vaak vertelde verhaal, blijkt niet te kloppen. Hoe het wel zit, leest u in het artikel hiernaast.

UPDATE - Restauratie Gemeenteflat: stand van zaken

Geplaatst op 3 juli 2017

De Gemeenteflat is het eerste vastgoedproject van Avenue2/Ballast Nedam langs de Groene Loper dat in uitvoering is gegaan. De uitvoering is in handen van LAUDY Bouw & Ontwikkeling en is een ontwikkeling van Mulleners Vastgoed. Fred Humblé is architect voor de restauratie. Het werk aan de Gemeenteflat vordert gestaag. De buitenkant van het na-oorlogse monument wordt gerestaureerd en zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. Lees er meer over in het artikel hiernaast.Gemeenteflat: wat eraan vooraf ging

Bijgewerkt op 24 maart 2017

Het plan ‘De Groene Loper’ omvat niet alleen de dubbellaagse tunnel, maar ook gebiedsontwikkeling op de vrijgekomen ruimte. Bovenop de tunnel kan een nieuw stuk stad ontstaan, met ruimte voor circa 1.100 nieuwe woningen, 30.000 m2 commercieel vastgoed en veel groen.

Avenue2 ontwikkelt, laat realiseren en verkoopt woningen aan consumenten en beleggers. Koopwoningen worden verkocht aan individuele bewoners; huurwoningen worden verkocht aan een belegger of woningcorporatie. Avenue2 gaat niet zelf verhuren.

Gemeenteflat opnieuw iconisch rijksmonument

De Gemeenteflat is nu tijdelijk verhuurd aan studenten via Koningspleinflatbeheer. In april 2017 starten de restauratiewerken van dit rijksmonument. De restauratie wordt o.a. voorbereid in afstemming met de gemeente Maastricht en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Na restauratie kan de Gemeenteflat, dan gelegen aan de Groene Loper en het nieuwe stadspark aan het Koningsplein en Oranjeplein, opnieuw een icoon worden voor de stad. Zoals toenmalig stadsarchitect Dingemans in de jaren na de oorlog al voor ogen had. De Gemeenteflat is nl. in de jaren 1948-1950 in opdracht van de gemeente gebouwd in een tijd van grote woningnood. De woningen waren bedoeld voor oudere echtparen en alleenstaanden. De flat is de eerste hoogbouw in de stad. De flat was voor die tijd van alle gemakken voorzien. Het gebouw had een lift, centrale verwarming en een vuilstortkokerer. Vanuit architectonisch oogpunt valt de afwisseling in kleur -en materiaalgebruik op, de ritmiek en proportionering van de buitengevels en de uitspringende balkons.

Appartementen voor diverse doelgroepen

Uitgangspunt is dat de gerestaureerde en gemoderniseerde appartementen diverse doelgroepen zullen aanspreken, die op zoek zijn naar een centraal gelegen en goed via OV bereikbaar appartement. Daarnaast is het idee om op de begane grond van het gebouw, ter hoogte van de hoek Scharnerweg-Koningsplein een nieuwe ontmoetingsplek te maken voor Maastricht Oost bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe koffie-/ broodjesbar.

Uitgangspunten:

  • Huidige verhuur voortzetten tot 30 juni 2017
  • Haalbare business case
  • Parkeren voor bewoners duurzaam opgelost
  • Rijksmonument

Uitdagingen:

  • Realiseren toegankelijk gebouw
  • Bouwfysica in relatie tot het monument
  • Eerdere renovaties: hoe hiermee omgaan
  • Samenspel met de AH-locatie
  • Cultuurhistorische waardestelling

Projectleider: Willem de Wijs van Avenue2: w.de.wijs@ballast-nedam.nl

Wat eraan vooraf ging

Downloads

Feiten aanbesteding A2 Maastricht in relatie tot de Gemeenteflat 29 december 2015

Vraag en antwoord informatieavond 2 december 2014

Presentatie Gemeenteflat infoavond 2 december 2014

Collegenota over de integrale planontwikkeling van centrum Maastricht Oost 12 november 2014