5 december 2017

De 'eerste' boom in Stadspark Oost is geplant

Zelf de bomen uitzoeken voor het park in jouw wijk. Die eer hadden enkele omwonenden van het Oranjeplein/Koningsplein. Donderdagmiddag 30 november jl. werd de eerste boom geplant. “We hebben ter inspiratie enkele andere parken bezocht en zijn daarna samen naar de kweker gegaan”, vertelt Dhr. Timmermans, zelf woonachtig aan de Koepelstraat.

Genoeg gewacht

De laarzen worden aangetrokken, de scheppen staan al klaar. Dhr. Timmermans: “Bij de keuze van de bomen hebben we rekening gehouden met de bloeitijd. Zo staan de bomen bij het Oorlogsmonument straks in mei in bloei, precies tijdens de herdenking.” Ook buurtbewoonster Margret van den Heuvel was betrokken bij het uitzoeken van de bomen. “Leuk om te zien dat wat we bedacht hebben nu concreet wordt. Ik vind het park nou al geweldig. We hebben zo’n zeven jaar in de rommel gezeten, maar het begint weer mooi te worden. Het is het wachten echt waard geweest.”

Fotograaf: Fred Berghmans

Boomadvies

Voordat de bewoners naar de kweker gingen, kregen ze advies van Rob van Woerdekom, Opzichter Bomen en Boomtechnisch Adviseur van de gemeente Maastricht. “Als mensen bij een kwekerij komen, zijn ze vaak erg onder de indruk van wat er allemaal staat. Alles is mooi. Daarom hebben we vooraf een voorstel gemaakt.” Vandaag is er een linde geplant. “Dat is een gemakkelijke boom die goed aanslaat in ons klimaat. Nu zit er nog restwarmte in de grond, maar de linde kan sowieso wel wat hebben. We hebben bewust gekozen voor bomen die al wat groter zijn. Hier stonden eerst enorme kastanjes. Die moesten helaas weg, omdat ze ziek waren. Er zijn nog enkele grote bomen over. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe beplanting hier goed bij past en mooi aansluit op de Groene Loper, hebben we geïnvesteerd in grote bomen. We hebben overal goed over nagedacht, samen met de bewoners, want over 100 jaar moet dit park er natuurlijk nog steeds zijn.”

Fotograaf: Fred Berghmans

Een park als cement

Dan is het tijd voor het harde werk. Zo’n vier bewoners gaan samen met wethouder Gert-Jan Krabbendam aan de slag. Het is flink aanpoten in de drassige grond. “Als de inrichting van dit park vanachter de tekentafel alleen door architecten en de gemeente was bedacht, dan zou de betrokkenheid van de bewoners nooit zo groot zijn geweest”, aldus de wethouder. “Dit is hoe het zou moeten. Omwonenden denken mee over hun eigen buurt en zorgen ervoor dat het een mooie plek wordt én blijft. Zij weten het beste wat ze nodig hebben in hun buurt.”

De eerste, nieuwe linde in het park staat, het werk zit erop. In On Top wordt er nog even een kopje koffiegedronken en nagepraat. Krabbendam: “Door de ondertunneling van de A2 zijn de verschillende wijken, die eerst met de ruggen tegen elkaar stonden, weer met elkaar verbonden. Het park versterkt dit proces. Ik hoop dat mensen, jong en oud, elkaar hier gaan ontmoeten en leren kennen. Bekend maakt bemind en zo kan het park dienen als cement tussen de verschillende bezoekers. Iedereen is hier welkom, want het is een hele fijne plek om te zijn.”

Fotograaf: Fred Berghmans

Meer foto's vindt u terug in het fotoboek.