14 augustus 2020

Van wie is de Groene Loper?

#10 Het fotootje met de kartelrand

 

Het tweede couplet van ons Limburgs volkslied verwijst naar onze moeder Maas. De tekst luidt immers “Waar de brede stroom der Maas statig zeewaarts stroomt”. Wat mij hierbij opvalt is het woord ‘brede’. In gedachten zie ik dan het kleine vierkante fotootje met het klassieke kartelrandje dat ooit thuis in de schoenendoos vol foto’s lag. Het heeft nooit de status van albumfoto gehaald. Waar het fotootje gebleven is, weet ik niet maar ik kan het me nog altijd voor de geest halen. 

Mijn oma van moeders kant staat op het fotootje. De voordeur staat open en in de gang van de woning aan de Tweede Meerssenerdwarsweg (de huidige Professor Moserstraat) staat oma in de lens te kijken. Voor de woning staan veilingkisten en de veilingkisten zijn onderling verbonden door loopplanken. “De Maas was uit”, zoals dat toen heette.

Met de regelmaat van de klok trad de Maas ’s winters buiten haar oever en stroomde dan via het winterbed richting Limmel om daar weer verder het normale rivierbed te volgen. Het woord “brede” koppel ik aan deze situatie. De tekstschrijver van het Limburgs volkslied moet dit voor ogen hebben gehad.

Waar nu onze Koning Willem-Alexandertunnel ligt en dus ook de Groene Loper was het winterse stroomgebied van de Maas. Aan het gezicht van mijn oma valt niet op te merken dat ze in zak en as zat. Het hoorde er toen gewoon bij en mensen namen het voor lief. De natuur is immers af en toe vriend en soms ook vijand.
Het fotootje was enige tijd voor de Tweede Wereldoorlog genomen. De parochie Wyckerveld bestond nog niet en het Witte Vrouwenveld was zich aan het ontwikkelen. De noodkerk van pastoor Jacobs was er net geplaatst.
 

Foto: Bert Janssen

Nu, vandaag de dag, is de situatie heel anders. Langs de Groene Loper verrijzen appartementen en grondgebonden woningen. Het is fantastisch om te zien hoe deze ontwikkeling gestalte krijgt. De meeste tijd vergt volgens mij nog het maken van de fundering want als eenmaal de wanden van de nieuwe woningen arriveren op de dieplader dan staan de contouren van de woning in een mum van tijd. Jonge mensen zie ik dan een fotootje maken met hun iPhone van het skelet dat straks hun stulpje zal worden. Ik sprak met Jill en Loek. Een jong stel dat ooit uit Susteren en Grevenbicht kwam om in Maastricht te studeren. Samen hebben ze enkele jaren samengewoond aan de Hoogbrugstraat en hun plannen afgestemd voor de toekomst. Hun keuze is Maastricht, zoals ze uit een mond spreken: “om heerlijk centraal te blijven wonen”. Hun interesse ging ook uit naar wonen aan de Groene Loper. In eerste instantie werden ze uitgeloot maar het toeval wil dat een stel zich terugtrok en Jill en Loek daardoor het geluk aan hun zijde kregen. Ze gaan dus wonen aan de Groene Loper.

 

Jan Janssen - augustus 2020