18 november 2020

Van wie is de Groene Loper? #13

De nieuwste woontrend is ouderwets, of niet?

 

De geschiedenis herhaalt zich, ondervindt Jan Janssen tijdens zijn zoektocht met de vraag ‘Van wie de Groene Loper?’ onder de arm. Van compacte bungalows naar ‘tiny houses’. Al dagdromend schreef hij de volgende aflevering.

Als kind kan ik me herinneren dat tussen Wyckerveld en het Wittevrouwenveld de bungalows stonden. Door de tweede wereldoorlog en de daaraan gekoppelde crisis was een tekort ontstaan aan woningen, woningnood dus. Nederland was in heropbouw en mensen waren massaal op zoek naar woonruimte om hun leven weer op de rails te krijgen en gezinnen te stichten. Nieuwe woningen bouwen was indertijd tijdrovend, prefab bestond nog niet. Het bouwen van noodwoningen moest uitkomst bieden en dus ontstonden in het Maastrichtse contingenten van noodwoningen. Een van deze reeks noodwoningen, het Trichterveld, staat nu nog deels en wordt langzaam omgebogen naar woningen met het zelfde uiterlijk maar met alle moderne comfort.

De Groene Loper, met rechts het KPN-terrein

In het Wyckerveld aan de Noormannensingel was eveneens een groep noodwoningen te vinden. Rond 1960, na de bouw van de toenmalige Professor van Kanstraat (nu: Professor Kernstraat) en het Old Hickoryplein werden ze afgebroken. Lange tijd hebben de bomen die in de tussenliggende straat stonden nog het beeld bepaald van deze bijzondere plek. Ik kan me zelfs de namen van sommige bewoners nog herinneren.
De bungalows waren klein maar omgeven door veel groen, een kleine groene oase. De bungalows sloten aan bij het park rond Villa Wyckerveld en van de bouw van het Sint Maartenscollege was nog geen sprake. Anno nu denk je dat dit mogelijk de voorloper was van de Groene Loper.

De nieuwste woontrend sluit eigenlijk aan bij de bungalows van destijds. In meerdere tijdschriften valt te lezen dat er behoefte bestaat aan “Tiny Houses”. Het zijn kleine huisjes die vaak zelfvoorzienend zijn en vooral klimaatneutraal. De bewoners van deze huisjes gebruiken nauwelijks water en stroom. Tiny Houses hebben een totale vloeroppervlakte van zo’n 50 vierkante meter. Ze worden permanent bewoond en zijn over het algemeen vrijstaand.

Als ik wel eens in een stil uurtje filosofeer over de toekomst van het KPN-terrein, de plek dus waar vroeger de bungalows stonden, dan denk ik aan de huidige woontrend rond Tiny Houses. De historie zou zich zo maar eens kunnen herhalen. Zo’n groene long met kleine huisjes aansluitend aan de Groene Loper zou prachtig zijn. Natuurlijk heb ik geen kijk op de grondprijs van deze plek en het financiële inzicht of mijn idee van een plek voor ouderen, starters en studenten haalbaar en betaalbaar is maar (lucht)kastelen bouwen is niet verboden.
De plek is in ieder geval ideaal. Vlak bij de binnenstad, vlak bij het station, vlak bij de Groene Loper, vlak bij scholen, vlak bij … zeg ’t maar!!
De Groene Loper is een beetje van iedereen en dus ook van een dagdromer zoals ik.

Jan Janssen