27 januari 2021

Van wie is de Groene Loper? #16

Wat een fijn moment

 

In deze laatste aflevering neemt Jan Janssen met een tevreden en trots gevoel afscheid van de vraag ‘Van wie is de Groene Loper?’. 

De titel van mijn laatste column over de Groene Loper geeft mijn gevoel weer, want het is zo ver. Op de eerste verdieping van het pand op de hoek van de Groene Loper en de Professor Cobbenhagenstraat heb ik mensen zien klussen aan en in hun nieuwe aanwinst. De dag erna zag ik een mevrouw de sleutel omdraaien om het appartementengebouw binnen te gaan met een paar gasten. Aan haar gezicht was te zien dat ze met enige trots de gasten verzocht om haar te volgen. Deze aanblik gaf mij een uiterst fijn gevoel omdat, ik voorspelde het al eerder, de Groene Loper begint te leven.

Op onze wekelijkse wandeling over de Groene Loper hebben we ook nu weer nieuwe ontwikkelingen kunnen ontdekken. Een paar weken geleden stond ik met mijn kleinzoon te kijken naar een machine met een grote grondboor. Het boor werd diep in de grond gedraaid en bovendien werd gelijktijdig beton in het boorgat gegoten. Met interesse hebben we naar dat gebeuren staan kijken. Nu, een paar weken later, ontdekten we dat de pilaren die toen gegoten zijn, nu uitgegraven staan te wachten op nieuwe bouwactiviteiten.

De eerste bewoners klussen aan en in hun nieuwe aanwinst (fotograaf: Bert Janssen)

Bovendien waren weer een aantal ‘woningen’ erbij gekomen. Ik zet het woord ‘woningen’ bewust tussen haakjes omdat ik het een kunst vind hoe op dit moment woningen worden gebouwd. De woningen worden per vrachtwagen aangeleverd en staan dus in een mum van tijd. Ik hoor de verhalen nog van mijn vader die voor de Tweede Wereldoorlog als jongeman in de bouw heeft gewerkt in Midden-Limburg. Dat was de tijd dat een woning nog steen voor steen werd gebouwd en waarin de metselaar nog een knecht had die ervoor moest zorgen dat op tijd genoeg bakstenen en voldoende specie aanwezig was zodat de metselaar voortvarend zijn werk kon doen. De metselaar was de vakman die alles waterpas en soms met verfraaiing en kunstmetselwerk kon afleveren. Rij voor rij vorderde de woning. Nu staat een woning in een dag en heb je een compleet plaatje hoe de buurt eruit gaat zien.

Zoals in het begin van de column staat vermeldt, begint de Groene Loper te leven en dat geeft mij een fijn gevoel. Onze wijken, Wyckerveld en Wittevrouwenveld, krijgen een prachtige verbindingsstrook die de wijken aan elkaar verbindt.

Met plezier heb ik het afgelopen halfjaar de ontwikkelingen rond de wording van de Groene Loper gevolgd. Ik hoop dat u de artikelen met plezier gelezen hebt en daardoor wellicht even trots op de Groene Loper bent geworden als ik. 

Rest mij dank uit te spreken aan het Projectbureau dat mij de gelegenheid bood om de pen op te pakken en u te informeren. Merci, en veer zien us!

Jan Janssen