26 januari 2022

Van wie is de Groene Loper? #18

Uitzicht op het heden (én de toekomst)

De Groene Loper in Maastricht is in beweging. Er wordt gebouwd en tegelijkertijd maken mensen al volop gebruik van het gebied. Dan worden verhalen verteld. Over hoe het was en hoe het wordt. In de tweede aflevering van fotograaf Bert Janssen in de serie Van wie is de Groene Loper? richt hij zijn lens op het nu én op wat komen gaat.

“Deze foto is gemaakt vanuit het donkerbruine gebouw op de hoek van de Professor Cobbenhagenstraat met de Groene Loper. Ik mocht binnenkomen, terwijl ze aan het werk waren. Het was voorjaar, 1 mei 2020.

Dit is het toekomstige uitzicht van een nieuwe bewoner. Die kijkt - inmiddels woont deze persoon er waarschijnlijk al – uit op de ANWB-flat, de Torenflat, het KPN-terrein waar nu de stadstuin is en links het Enexis Huis en de Theresiaschool. Tussen de twee bouwvakkers links zie je nog de Gemeenteflat. 

Je ziet rechts iemand metselen. Eerst komen altijd de grote prefab muren en het isolatiemateriaal. Allerlei moderne technieken komen van pas en duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Dan volgt de ambacht: het metselen. De bouwvakkers werken zorgvuldig door, veiligheid speelt een belangrijke rol. Het metselwerk aan de buitenkant van de woningen aan de Groene Loper is van een bijzondere techniek. Dat vind ik typisch voor de bouw in dit gebied. 

Een van de bouwvakkers staat op het toekomstige balkon. Hier geniet nu iemand van het uitzicht. Uitzicht dat er ondertussen alweer heel anders uit ziet.”