8 februari 2022

Van wie is de Groene Loper? #19

De bouwtechniek en mode van 2020

Van de huidige bewoners die de A2 hebben zien komen en gaan? Van de nieuwe bewoners die net verhuisd zijn naar een van de nieuwbouwwoningen? Of van de dame op de foto? Van wie is de Groene Loper eigenlijk? Fotograaf Bert Janssen probeert met zijn lens antwoord te geven op deze vraag. Hij staat stil bij de geschiedenis-in-wording van dit nieuwe stuk Maastricht.

“Dit is het gebouw op de hoek van de Professor Quixstraat met links de Groene Loper. Als je naar rechts gaat, kom je op het Old Hickoryplein uit. Je ziet links nog een klein stukje van de Boksschool. Dat is nu al niet meer zichtbaar vanaf dit punt, want er staat een gebouw voor. Je zou het niet zeggen aan de lucht te zien, maar het was 1 juli 2020. 

Op deze foto kun je heel goed de bouwtechnieken zien van de verschillende fases. Rechtsboven staat een bouwvakker. De prefab wanden staan links klaar om op hun plek te worden gezet door de rode kraan. Deze technieken zijn nu modern, maar hoe kijken we daar later naar? Mij valt ook de structuur en netheid op van zo’n bouwplaats. Alles ligt netjes en strak op z’n plek. 

En ik vind het een typische weergave van deze tijd. De auto links, de mode van het meisje op de voorgrond, met haar telefoon en draadloze oordopjes in. Wie weet hoe we dit over een tijdje doen. Belt dan iedereen met z’n horloge?”