7 maart 2022

Van wie is de Groene Loper? #21

Onder de parasol met uitzicht op de Groene Loper

In de serie Van wie is de Groene Loper? gaan we op pad met fotograaf Bert Janssen. Hij maakt foto’s van dit nieuwe stuk Maastricht. Bert houdt met name van de tussentijd, de doorkijkjes die na verloop van tijd compleet veranderen.

“Links staat het gerenoveerde Blok 8, met daarnaast de Boksschool en de kerk in het midden. In de verte zie je de Torenflat. Aan de rechterkant ligt de Groene Loper. Het was bewolkt op 17 augustus 2020.”

Op de voorgrond zie je de typische muurtjes die de nieuwbouw met elkaar koppelen. Zo ontstaat er optisch een onderlinge verbinding tussen al die verschillende gebouwen. Deze nieuwe bewoners hebben het terras al klaar staan, inclusief de nog ingeklapte parasol. Precies zoals het bedoeld was. Geen huizen met hoog ommuurde tuinen, afgewend van de straat, maar met het gezicht naar de Groene Loper. Een open blik met wellicht een praatje zo nu en dan met de voorbijgangers.

Vanaf hier zie je momenteel de kerk niet meer, omdat er huizen gebouwd zijn achter de witte container, maar je blijft de kerktoren nog altijd vanuit verschillende plekken zien. Ze heeft haast een hernieuwde functie en ligt nu echt weer in het midden van de verschillende wijken. 

Dat maakt dit meteen een uniek uitzicht, het is echt een tussenplaatje. Later in de serie gaan we de gebouwde huizen die hier nog niet staan vanuit een ander perspectief zien. 

Ik vind dit een stads beeld en tegelijkertijd wonen deze mensen naast een langgerekt park.”