24 maart 2022

Van wie is de Groene Loper? #22

Het dorpsgevoel aan de Groene Loper

Door de ondertunneling van de A2 en het uitrollen van de Groene Loper is in Maastricht een gebied ontstaan dat nog volop in ontwikkeling is. Maar van wie is dit nieuw stuk stad? Fotograaf Bert Janssen toont ons in de serie ‘Van wie is de Groene Loper?’ zijn antwoorden. Deze keer legt hij het dorpsgevoel vast. 

“Eerder in deze serie maakte ik een foto vanuit een van de appartementen op de hoek van de Professor Cobbenhagenstraat en de Groene Loper. Dit is in datzelfde gebouw, maar dan vanuit het penthouse. Van de nieuwe bewoners mocht ik foto’s komen maken. Je kunt hier enorm ver kijken. Op de voorgrond de kerk en verderop zie je de Torenflat. Het was een mooie dag begin september 2020.

De Groene Loper kleurt in deze tijd echt groen. Links staan de groene reuzenbomen. Hier nog met de ijzeren stangen erin. Die zijn er nu uit. Tegelijkertijd zie je onderaan een auto en een stadsbus. Bestemming bushalte met wachtende passagier. Links, voor de kerk, staat het bankje van Gertje Dolmans met iemand erop. Even wachten of gewoon genietend van het weer. Deze foto heeft iets knus, door de kerk bijna iets dorps. Het lijkt haast een miniatuurtafereel. 

Links onderaan, in het hoekje zie je alleen de steigers staan voor het appartementengebouw op de hoek van de Voltastraat dat nu af is. Een unieke foto, het ziet er nu alweer heel anders uit.”