6 april 2022

Van wie is de Groene Loper? #23

Kijk eens wat verder

Aan de Groene Loper in Maastricht wordt gebouwd en tegelijkertijd maken mensen al volop gebruik van het gebied. Ze wandelen er en vertellen elkaar verhalen. Over hoe het was en hoe het wordt. In deze aflevering kijkt fotograaf Bert Janssen vooral naar het nu. En verder. 

“Bij de vorige foto van deze serie vertelde ik over het penthouse waar ik foto’s mocht maken. Dit is vanuit dezelfde locatie, maar dan richting het noorden. Hier moet ik wel bij vertellen: de telelens die ik heb gebruikt, trekt wel alles een beetje meer naar elkaar toe. Dus je ziet zelfs de voormalige gevangenis liggen links, de flats van Nazareth, Villa Kanjel (onder de gele kraan), het blauwe gebouw van het Leger des Heils aan de rechterkant. En dichterbij: een bordje met Verhuurd. We zijn inmiddels aanbeland op 14 april 2021.

Veel is nog casco. Van de woontoren liggen alleen de fundamenten. Bij één huis hangt een bordje met huisnummer 175. De bouwspullen liggen netjes klaar. Dit is alleen maar nieuwbouw, de bestaande bouw ligt in de verte. 

De wandelaars over de Groene Loper zijn gekleed in de laatste modekleuren. De dame op de fiets bekijkt de nieuwbouw. Er wordt al volop gebruik gemaakt van de Groene Loper. Ondertussen gaat de bouw gewoon door. De stoep is breed en vrij genoeg om er over te wandelen. In tegenstelling tot een nieuwbouwwijk waar vaak straten en parkjes als allerlaatste worden aangelegd.”