4 mei 2022

Van wie is de Groene Loper? #25

Tomaten en bloemen verjagen de tijden van weleer

Met zijn foto’s laat fotograaf Bert Janssen ons doorkijkjes en uitzichten zien van de Groene Loper die naar verloop van tijd verdwijnen of veranderen. In de serie Van wie is de Groene Loper? gaat hij op zoek naar antwoorden. Deze keer zijn het de tuinders van de Stadstuin Greune Luiper. 

“Dit is de Stadstuin in aanleg met het Sint Maartenscollege in de rug. De nieuwbouw aan de Professor Cobbenhagenstraat links is klaar, de fysio is op de begane grond bezig met z’n eigen verbouwing. De nieuwbouw op de kop van de Voltastraat staat nog grotendeels in de steigers. Het is 10 september 2021.

De frisse kleuren van de Stadstuin springen hier in het oog. Een hoopje mergelstenen krijgt straks een nieuwe bestemming. Ik ga geregeld een kopje koffie drinken in hun keetje. Dan hoor je verhalen over hoe het hier vroeger was. Het was er niet fris, her en der lagen spuiten. De tuinen, de vele tuinders en mooie graffititekeningen hebben op een vriendelijke manier de gure voorgeschiedenis verjaagt. De dealers zijn verdwenen, de twee buurtnetwerken werken nauw samen. Dat werkt beter dan een patrouille van politie. 

Bewoners hebben hun wijk weer terug. Het staat er inmiddels nog voller met bakken. Hier zie je echt verbinding. Tussen mensen uit de wijken en tussen verschillende culturen. En geregeld komen nieuwe mensen vragen voor bakken. De Stadstuin is een waar succes.”