18 mei 2022

Van wie is de Groene Loper? #26

Versmeltende achtertuintjes

In de laatste aflevering van de serie Van wie is de Groene Loper? laat fotograaf Bert Janssen zien hoe de Groene huidige en aanstaande bewoners samenkomen. De tuinen groeien aan elkaar, oud ontmoet nieuw. Ontstaat hier dan het antwoord op de vraag van wie de Groene Loper is?

“Dit is de achterkant van de nieuwbouw aan de Groene Loper links en de bestaande bouw van Wittevrouwenveld. Aan het einde, bij de rode kraan ligt de Burgemeester Bauduinstraat.

De nieuwe tuinen zijn nog duidelijk in aanleg. Hier komen oud en nieuw samen. Je ziet de bomen die ze hebben laten staan en waar ze echt omheen moeten manoeuvreren tijdens de werkzaamheden. De huidige bewoners hebben de bouw in hun achtertuin, maar velen die ik sprak, zeiden: “Ja, maar het wordt wel mooi!” Achtertuintjes versmelten hier met elkaar. 

Een deel van de bestaande woningen is gerenoveerd, zoals Blok 8, waardoor de verschillen tussen bestaande en nieuwbouw kleiner worden. Het valt niet op, het gaat op in de rest. 

Uiteindelijk ‘kijken’ buren bij elkaar in de tuin. Dat wordt een sociaal gebeuren. Het paadje tussen hun tuinen gaat straks vast de ‘gats’ heten. En dan zijn er nog tussentijdse bewoners: de vleermuizen in het nestkastje bij de boom.”